Ponedeljak 22.10.2018.
23:05
Vestionline, Tanjug

Putin želi objašnjenja

EPA/Anatoly Maltsev
Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

- Predsednik će sutra primiti Boltona. To će biti važan sastanak, jer predsednik očekuje objašnjenja o mnogim stvarima - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAS S.

Poznato je da će Putin od Boltona tražiti objašnjenje o tome zašto Vašington planira da se povuče iz Sporazuma o kontroli naoružanja. 

Američki predsednik Donald Tramp je u subotu rekao da će Vašington istupiti iz tog sporazuma jer ga Rusija, kako je naveo, "godinama" krši i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra. 

Bolton je ranije danas u Moskvi razgovarao sa sekretarom ruskog Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim o sporazumima koji se tiču ograničenja ofanzivnog naoružanja i upotrebe nuklearnih snaga.

Razgovor Boltona i Patruševa trajao je skoro pet sati, američki zvaničnik večeras će se sastati i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Kremlj je izrazio razočarenje najavom predsednika SAD Donalda Trampa da će se Vašington povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Patrušev je posle sastanka rekao da je Rusija spremna da radi na rešavanju međusobnih nesuglasica o načinu primene Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), prenosi Rojters.

Bolton i Patrušev razmatrali su mogućnosti produženja Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (novi sporazum START) u petogodišnjem periodu posle 2021. godine, navodi TAS S.

- Oni su razgovarali detaljno o Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja (NFT), Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), Sporazumu o otvorenom nebu, kao i o Konvenciji o zabrani hemijskog oružja (CWC) i Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja (BTWC) - navodi se u saopštenju Ruskog saveta za bezbednost

2024 © - Vesti online