Ponedeljak 22.10.2018.
19:10
Z. Vicelarević - Vesti

Mermerni krst za zaboravljene junake

Z. Vicelarervić
Da se odužimo precima: Zemljaci koji rade na postavljanju krsta

Do pre četiri godine srpski i ruski vojnici, njih 41, koji su dospeli u zarobljeništvo, a zatim skončali u Frankfurtu i sahranjeni nedaleko od vojnog mauzoleja na Centralnom groblju, bili su gotovo zaboravljeni. Slučaj, a možda i nešto više, hteo je da, Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, i otac Simon Turkić, starešina Crkvene opštine Frankfurt, doznaju za ovo istorijsko mestu u srcu Nemačke.

Pored velikog vojnog groblja, gde su sahranjeni nemački vojnici iz oba rata, nalaze se na zemlji poređane ploče na kojima su imena Srba i Rusa koja su po sluhu upisana, pa nije lako raspoznati tačno koji je vojnik tu sahranjen. Jedino obeležje koje ukazuje da su ovde sahranjeni srpski i ruski vojnici je jedan drveni ruski pravoslavni krst na kome je zub vremena prilično ostavio tragove.

Z. Vicelarervić
Ovde leži neznani srpski vojnik

Po svoj prilici u prethodnih pola veka niko nije posećivao ovo mesto.

- Mi, Srbi iz pravoslavne crkve, zajedno sa Brankom Radovanovićem, generalnim konzulom, smo došli na ideju da postavimo mermerni krst na ovom mestu. Krst će biti od mermera crvene boje, verona, koji je 50 godina služio kao časni presto kod evangelista u crkvi koju je naša zajednica kupila. Tako da se nekako sve složilo u jedan duhovni mozaik. Danas smo počeli prve radove na groblju. Temelj, kompletno postavljanje krsta i svi ostali radovi, biće završeni do 11. novembra. Tada će na dan kada je potpisan mirovni ugovor, tačno u 11 sati biti parastos i osvećenje krsta - kaže nam otac Simon.

Sve troškove je preuzela Srpska pravoslavna crkva u Frankfurtu, a materijal su donirali i radove izvode Mladenko Žarić, Milenko Bobar, Svetozar Bojanić, Borislav Vidović, Gojko Lugonja i Goran Mišić.

- Ovo je za nas velika čast da se na neki način odužimo našim precima koji su svoje živote dali za Srbiju. Nadamo se da će ovo postati jedno hodočasno mesto i mesto koje posećivati naših delegacije kada budu dolazile u Frankfurt - rekao je Mladenko Žarić, potpredsednik Crkvene pravoslavne opštine Frankfurt.

Z. Vicelarervić
Jedino obeležje: Drveni ruski krst

Otkriti imena, pronaći potomke

Otac Simon i vernici koji postavljaju krst, kažu da još treba da se postaraju da, kroz uvid u dokumentaciju saznaju ko su i odakle su ti naši vojnici bili.
- Možda onda pronađemo i njihove potomke koji bi došli ovde da se poklone senima slavnih predaka.

2024 © - Vesti online