Ponedeljak 22.10.2018.
17:50
Vestionline, Tanjug

Sledi osveta: Tramp ukida pomoć ovim zemljama, zbog...

EPA
Donald Tramp besan zbog situacije sa migrantima

Agencija prenosi da je Tramp putem Tvitera poručio da "Gvatemala, Honduras i El Salvador nisu uspele da obave svoj posao i spreče narod da napusti svoju zemlju i uđe ilegalno u SAD".

Te tri države su, podseća se, ukupno dobile više od 500 miliona dolara od SAD u prošloj fiskalnoj godini.

- Nažalost, izgleda da policija i vojska Meksika nisu bile u stanju da zaustave karavan - poručio je Tramp i dodao da je upozorio graničnu policiju i vojsku da je to urgentno pitanje od nacionalnog značaja.

Agencija navodi da zvaničnici Bele kuće nisu pružili dodatne detalje povodom ove situacije i šta bi moglo to da znači.

Kako je agencija u nedelju prenela, oko 5.000 migranata iz Centralne Amerike približiko se, u koloni dugačkoj 1,5 kilometara, granici SAD i Meksika.

Agencija je tada prenela da se broj migranata na granici povećao preko noći, a da nisu urodili plodom napori meksičke vlade da ih zaustave na granici.

Nekoliko stotina migranata se prijavilo za status izbeglice u Meksiku, a veruje se da u državu pristiže još oko 1.500 migranata, napomenula je agencija.

Rojters navodi da su u karavanu u kojem migranti putuju uglavnom nalaze farmeri, pekari, domaćice i studenti iz Gvatemale, El Salvadora i Hondurasa i da oni teže da stignu do SAD.

2024 © - Vesti online