Ponedeljak 22.10.2018.
17:10
b92.net

Ukrajina: Naši pilići nisu GMO niti će ići u Srbiju

pixabay.com
Foto: Ilustracija

U saopštenju se navodi da MHP kontroliše kompletan proizvodni proces kroz sve njegove faze - od farme do trpeze, uključujući uzgoj žitarica za prehranu živine. 

"Svo zrnevlje, kojim se hrani živina koju uzgajamo, dolazi od sertifikovanih međunarodnih proizvođača i podleže striktnom pravilu da nije i da ne sadrži GMO. Kao vertikalno ustrojena kompanija, mi i dalje sprovodimo provere kroz lanac nabavke i time osiguravamo apsolutan integritet sve hrane za piliće i živinu", piše u saopštenju. 

MHP ne koristi genetski modifikovano zrnevlje u uzgoju žitarica i hrane za živinu, niti u bilo kojoj drugoj fazi proizvodnje mesa, navodi se i ističe da je MHP višestruko sertifikovana kompanija pod redovnim monitoringom Generalnog direktorata za bezbednost hrane i zdravlja (DG SANTE, pri Evropskoj komisiji). 

Dodaje se da MHP posluje u potpunosti u skladu sa Sveobuhvatnim sporazumom o slobodnoj trgovini (DCFTA), odnosno trgovinskim ugovorom između EU i Ukrajine. 

"Dodatno, važno je istaći da MHP nema nameru da pileće meso proizvedeno u Ukrajini plasira u regionu Balkana, uključujući Srbiju. Plan kompanije MHP je da se bavi daljim strateškim razvojem Perutnine Ptuj i njenih brendova, kao i odnosa sa farmerima i lokalnim dobavljačima te kompanije", piše u saopštenju. 

U srpskim medijima pojavila se informacija da vodeća ukrajinska poljoprivredna kompanija MHP planira da preuzme vlasništvo nad slovenačkim prehrambenim gigantom "Perutnina Ptuj". 

Perutnina Puj je vlasnik srpskog "Topika", čime će možda, kako su naveli, u Srbiju stizati pilići hranjeni GMO.

2024 © - Vesti online