Ponedeljak 22.10.2018.
16:50
blic.rs, Vestionline

Turski predsednik najuticajniji musliman na svetu

Tanjug
Redžep Tajip Erdogan jedan je od najuticajnijih muslimana sveta

Jubilarnu desetu eidiciju godišnjaka "Lista 500 najuticajnijih muslimana za 2019." objavio je Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja (Royal Islamic Strategic Studies Centre) sa sedištem u Jordanu.

U izveštaju se navodi da je Erdogan u avgustu 2014. postao prvi direktno izabrani predsednik Turske, da je drugi mandat dobio pobedom u prvom krugu i ovogodišnjih predsedničkih izbora na kojima je izlaznost bila 86 odsto.

"Tokom Erdoganovih mandata Turska je ostvarila neviđen ekonomski rast, ustavne promene i ponovo izrasla u jednu od glavnih globalnih sila", navodi se u saopštenju.

Ističe se da se Turska pod Erdoganovim vođstvom fokusirala na jačanje odnosa i saradnje sa zemljama na svih sedam kontinenata, a posebno sa susedima, uključujući i Grčku.

"U Africi je Turska otvorila više od 20 novih ambasada i konzulata. Kada je Somalija patila zbog gladi i suše, Turska joj je poslala pomoć, a Erdogan je postao prvi neafrički lider koji je posetio tu zemlju nakon dve decenije", navodi se u izveštaju.

U izdanjima Liste 500 najuticajnijih muslimana sveta za 2016. i 2017. godinu Erdogan je zauzimao osmo, a u izdanju za 2018. godinu peto mesto.

2024 © - Vesti online