Ponedeljak 22.10.2018.
13:56
sputniknews.com

Peskov objasnio Putinove reči o nuklearnom oružju i raju

Epa/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL
Dmitrij Peskov

- Tu se ne radi o raju niti o tome ko će gde otići. Radilo se o tome, što je i najvažnije, a mnogi su propustili da na nivou doktrine Rusija ne zadržava pravo na preventivni napad. To jest, u našoj doktrini pravo na prvi napad nije zabeleženo. Mi ne smatramo da imamo prava da izvedemo prvi napad - objasnio je portparol predsednika Dmitrij Peskov Putinovu izjavu sa zasedanja debatnog kluba "Valdaj" u Sočiju.

On je precizirao u kom slučaju bi mogla biti doneta odluka o nuklearnom napadu.

- Ali u našoj doktrini piše da ukoliko - prva varijanta - nas napadnu upotrebom nuklearnog oružja i - druga varijanta - nas napadnu tako da bude ugroženo samo postojanje naše države, Rusija smatra da ima pravo da koristi nuklearno oružje - istakao je Peskov.

- To jest, mi nikada nikoga nećemo napadati prvi, to je ono što je rekao predsednik. Ali ako budemo napadnuti, tada će svi otići ko u pakao, ko u raj. To je bilo glavno. Veoma je važno sve ovo razumeti. Sve ostalo je alegorija - dodao je on.

Putin je ranije na forumu u Sočiju izjavio da će agresor morati da zna da je "odmazda neizbežna, da će on biti uništen. A mi, žrtve agresije, mi ćemo kao mučenici otići u raj, a oni će jednostavno crći, a neće stići ni da se pokaju".

2024 © - Vesti online