Ponedeljak 22.10.2018.
08:30
Tanjug, Vestionline

Han: Kosovo nije jedini uslov za ulazak Srbije u EU

EPA/Malton Dibra
Johanes Han

- To što Evropska unija mora da bude jača i čvršća pre nego što bude mogla da se proširi ni na koji način ne ugrožava naš rad sa zemljama kandidatiima na njihovoj spremnosti da postanu članice - rekao je evropski komesar Johanes Han za današnje "Novosti".

Upitan o tome kakve su šanse Srbije da postane članica do 2025. godine, on je odgovorio da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u više navrata jasno stavio do znanja da nijedna nova država članica ne može da pristupi EU bez rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja.

- Za Srbiju to znači da je potrebno da zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum sa Prištinom. Ali, dozvolite mi da izjasnim još jednu stvar. Izgleda da mnogi, uključujući i političare, imaju utisak da je rešenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja - rekao je Han.

On, međutim, nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačni dogovor Beograda i Prištine, niti na pitanje o eventualnoj promeni granica, rekavši da EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma.

Istakao je, ipak, da EU u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine, a da konačni dogovor podrazumeva izvodljivo, održivo i realno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU.

- Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po meri, da ne stvara presedan i da doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regiona u EU - rekao je Han.

2024 © - Vesti online