Nedelja 21.10.2018.
17:39
Đ. Barović - Vesti

Diplomate u uniformama

Ministrastvo odbrane Srbije
Prijem povodom otvaranja postavke

Malo je poznato da je upravo Milovanović, koji je vojnu karijeru završio u činu generala, bio konstruktor puške mauzer-kokink koja je u 19. veku važila za jednu od najboljih na svetu.

U postavci izložbe, osim detalja o ovom srpskom generalu, nalazi se i pozivnica za obeležavanje godišnjice Kosovskog boja 1918. godine u Ambasadi u Rimu, izveštaji vojnih izaslanika pisani rukom s kraja 19. veka, kao i njihovi memoari, primeri dokumenata kojima je regulisan rad vojnih izaslanika u našoj vojsci i oružanim snagama drugih zemalja, promotivni albumi sa fotografijama iz JNA, originalni primeri telegrama, a izloženi su i delovi uniformi naših izaslanika od 19. do danas.

U prisustvu brojnih zvanica, izložbu koja podseća na veoma bogatu tradiciju srpske vojne diplomatije otvorio je brigadni general Zoran Stojković, novoimenovani direktor Vojnoobaveštajne agencije. On je poručio da je uloga vojnih diplomata da šire istinu o Srbiji u svetu, ali i čuvaju njene vitalne državne i nacionalne interese.

- Od 1978. godine oko 500 oficira obavljalo je dužnost vojnog izaslanika, odnosno izaslanika odbrane, a u ovom trenutku Srbija ima 23 izaslanstva odbrane. Za svakog oficira je velika čast da predstavlja svoju zemlju i svoju vojsku jer je njihov zadatak da šire istinu o Srbiji, o njenoj vojnoj neutralnosti, opredeljenju da sarađujemo sa svim zemljama i svim vojnim savezima, ali i da pružaju podršku državnoj diplomatiji i realizuju zadatke spoljne i odbrambene politike zemlje koju kreira državno i vojno rukovodstvo Srbije - naveo je Stojković i otkrio da je u godini jubileja vojne diplomatije otvoreno izaslanstvo u Belorusiji, a do kraja godine planira se i otvaranje izaslanstva u Iranu.

Stanko Nešić, penzionisani pukovnik i nekadašnji vojni izaslanik SR Jugoslavije u Vašingtonu, za "Vesti" otkriva da je reč je o jednoj od najzahtevnijih dužnosti za svakog oficira za koju se regrutuju samo najuspešniji i najkvalitetniji oficirski kadrovi.

- Postoji jasno propisani kriterijum kakav treba da bude profil vojnog oficira koji je potreban za dužnost vojnog izaslanika. Po pravilu, izbor se obavlja iz vojnih bezbednosnih službi. U doba JNA to je bio KOS, pa preko Uprave bezbednosti, do Vojne službe bezbednosti i sadašnjih Vojno-obaveštajne agencije i Vojno-bezbednosne agencije. Da bi neki oficir, a reč je isključivo o onima koji su završili Vojnu akademiju i najmanje Generalštabnu školu, uopšte mogli da konkurišu za mesto vojnog diplomate gledaju se njegove profesionalne karakteristike i ocene. Od napredovanja u službi, preko stručnosti, znanja jezika, ali i da li zadovoljava najstrože bezbednosne provere - objašnjava Nešić.

Priprema svakog vojnog diplomate za službu u inostranstvu, nastavlja Nešić, u proseku traje najmanje godinu dana.

- Oficiri prolaze kroz poseban kurs usavršavanja jezika, a zatim se upoznaju i sa svim bitnim detaljima za tu zemlju gde će službovati, od njenog društvenog uređenja do istorije. Sličnu obuku, odnosno pripremu, prolazi i porodica tog oficira - ističe Nešić.

Obaveštajni rad

Stanko Nešić ne krije da je posao vojnog diplomate uglavnom prikupljanje obaveštajnih podataka za svoju zemlju.

- Otuda su se uvek za najvažnije svetske centre, poput Moskve, Vašingtona, Londona ili Pariza, regrutovali najbolji i najstručniji oficiri koji su bili sposobni da odgovore svakom izazovu. Jer, ma koliko neko mislio da se u ovim svetskim centrima vode samo "diplomatski ratovi", to se isto može reći i kada je reč o aktivnostima vojnih predstavnika koji na svaki način pokušavaju u sferi svojih zadataka da ostvare neki benefit za svoju državu - otkriva nekadašnji vojni izaslanik u Vašingtonu.

Čestitke pukovnika Ahamera

Povodom 140 godina vojne diplomatije, jubilej je srpskim kolegama čestitao vojni izaslanik Austrije, pukovnik Tomas Ahamer, doajen vojnodiplomatskog kora u Srbiji. On se zahvalio Ministarstvu odbrane Srbije na aktivnostima koje je u prethodnom periodu sprovodilo zajedno sa vojnodiplomatskim korom poput poseta jedinicama Vojske Srbije, poseta vojnim vežbama i učestvovanja u kulturnim događajima.

- Kao što vidite, Ministarstvo odbrane i vojni izaslanici u Srbiji rade zajedno, a ne jedni protiv drugih - istakao je Ahamer koji je povodom jubileja srpske vojne diplomatije generalu Stojkoviću u ime austrijskog ministra odbrane Marija Kunaseka uručio kopije nekoliko dokumenata koji su povezani sa prvim vojnim izaslanstvom Srbije u Beču.



 

2024 © - Vesti online