Subota 20.10.2018.
17:57
rts.rs, Vestionline

"Vašington želi da ostavi utisak da se sami dogovaramo" (VIDEO)

youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Ljiljana Smajlović

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Smajlovićeva naglašava da kada Amerikanci imaju neku ideju njima se uvek žuri da je realizuju.

- Poruka da treba požuriti, da će iscureti vreme, da će se formirati vojska Kosova, predstavlja pritisak da se što pre dođe do nekog konačnog sporazuma - kaže Smajlovićeva.

- Razlog za to je što Amerika želi da stoji iza tog novog plana za KiM koji još nismo videli je zato što želi da ostavi utisak da su se Beograd i Priština sami dogovaraju - napominje Smajlovićeva.

- Stvari su se promenile od kada je Džon Bolton došao na funkciju savetnika za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa. Naše pozicije su nešto bolje nego što su bile - kaže Smajlovićeva.

Napominje da je ugaoni kamen američke politike prema Kosovu bio je da stvar završena, da je Beograd izgubio rat koji je izazvao i da ne može mnogo da se pita kakvo će biti konačno rešenje.

Smajlovićeva podseća da je u prvoj godini Trampove vlasti poruka bila da se ne može sedeti na dve stolice i da Beograd mora da izabere. "Retorika se zaista promenila", smatra Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, Amerikanci poručuju da treba da se požuri sa konačnim sporazumom, jer ponuda neće večno trajati.

Govoreći o inicijativi odlazeće američke ambasadorke pri UN Niki Hejli da treba okončati mandant Unmika, Smajlovićeva ukazuje da se Rezolucija 1244 razlikuje od drugih, jer u njoj nije predviđen kraj misije Unmika i da je za to potrebna nova rezolucija.

- Niki Hejli dobro zna da ne može ukinuti Unmik. SAD pritiskaju da se dođe do sporazuma Beograda i Prištine jer EU nije u toj poziciji - navodi Smsjlovićeva.

Smajlovićeva kaže da je poruka austrijskog vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea, da Priština ne može biti član Interpola niti formirati vojsku, prijatno iznenadila.

Kako je podsetila, kada se Štrahe kao lider Slobodarske paritije sastajao sa bivšim predsednikom Tomislavom Nikolićem 2012. godine, iskazujući isti stav prema Srbiji kao i danas, neki su mu se rugali govoreći da je to jedna desničarka stranka.

- Sve više evropskih vlada liči na austrijsku - ističe Smajlovićeva.

Smatra da je stvaranje kosovske vojske ozbiljan pritisak na Srbe koji žive kao taoci većinskog albanskog stanovištva. "To je komplikovana igra", zaključuje Smajlovićeva.

2024 © - Vesti online