Subota 20.10.2018.
16:39
blic.rs

Putin poručio Amerikancima da im je odzvonilo

EPA
Donald Tramp i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

- Carstva često misle da mogu činiti male greške jer su toliko moćna. Ali kad broj tih grešaka stalno raste, on dosegne nivo koji je neodrživ – rekao je Putin na međunarodnom forumu Valdaj u Sočiju.

- Zemlja može dobiti osećaj nekažnjivosti za sve što uradi. To je posledica monopola unipolarnog sveta. Srećom, taj monopol nestaje. Skoro je gotov – dodao je ruski predsednik.

On se takođe pohvalio ruskim "hipersoničnim" oružanim sistemom, navodeći da će biti najbolji u svetu za nekoliko meseci. Takav sistem omogućio bi brzinu kretanja projektila bar pet puta veću od brzine zvuka, ili oko 1,6 kilometara u sekundi. SAD trenutno nemaju zaštitu od takvog sistema, ukazuje CNBC.

Putin je istakao da će rusko nuklearno oružje biti upotrebljeno samo kao odmazda protiv udara neprijatelja.

- Mi nemamo koncept preventivnog udara - rekao je Putin.

- Agresor će morati da shvati da je odmazda neizbežna, da će biti uništen i da ćemo mi, kao žrtve agresije, kao mučenici, otići u raj.

Ruski predsednik je odbacio navode da se kvare odnosi sa Zapadom, te naveo da Rusija jača prijateljstvo sa Azijom i Bliskim istokom. On je dodao da američki predsednik Donald Tramp nastavlja da poboljšava odnose s Rusijom.

- Bolje je razgovarati nego biti poput pasa i mačaka i stalno se boriti među sobom - rekao je Putin, preneo je "Hafington post".

On je takođe ukazao da je Amerika delimično odgovorna za nestanak novinara Džamala Kašogija, jer je on živeo u SAD. Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra kako ulazi u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Putin je dodao da trenutno nema razloga da “našteti” odnosima Rusije i Saudijske Arabije.

2024 © - Vesti online