Subota 20.10.2018.
10:46
Vestionline

Pod jednom krunom: Holandija i Belgija planiraju jedinstvenu ligu

EPA/Stephanie Lecocq
Depaj (Holandija) i Mertens (Belgija) na nedavnom prijateljskom meču u Briselu (1:1)

Predstavnici Kraljevskog fudbalskog saveza Holandije i Kraljevske belgijske fudbalske asocijacije razmatraju da pokrenu jedinstveni šampionat da bi bili konkurentni s pet vodećih evropskih liga (Engleska, Francuska, Španija, Italija, Nemačka). Ako se holandski klubovi dogovore između sebe, pregovori s belgijskim mogu da počnu sledeće godine.

Pretpostavlja se da bi glavna liga Beneluksa imala po devet timova iz obe zemlje. U drugostepenom takmičenju bi učestvovali i klubovi iz Luksemburga. 

- Svaka takva ideja koju zastupaju nacionalni savezi može da se sagleda samo uz učešće UEFA. Zamisao nije loša jer bi dovela do strateškog razvoja pojedinih fudbalskih regiona u Evropi - rekao je neimenovani funkcioner Evropske fudbalske unije.

Ranije se govorilo o jedinstvenoj skandinavskoj ligi s klubovima iz Danske, Švedske, Norveške i Finske, o priključenju škotskih velikana Seltika i Rendžersa u englesku Premijer ligu, ali i o obnavljanju jugoslovenske lige kao regionalnog takmičenja koje bi povećalo fudbalski kvalitet na našem području. S reči se još nije prešlo na dela. 

2024 © - Vesti online