Petak 19.10.2018.
16:43
Vestionline, Tanjug

Šarčević: Reformom obrazovanja do uslova za ostanak mladih

youtube.com/N1
Ministar prosvete Mladen Šarčević

On je na svečanosti povodom dana Mačvanske srednje škole u Bogatiću i otvaranju fiskulturne sale čija je izgradnja koštala 129 miliona dinara, ukazao na činjenicu da je trenutni budžet za prosvetu veći nego prethodnih godina i naglasio da očekuje da budžet za 2019. bude rekordan i veoma razvojan.

- Stvaramo dobre uslove za ostanak mladih ljudi u Srbiji. Povećavamo fondove za stipendije, sprovodimo dualno obrazovanje, gde u prvoj godini u sistemu imamo 4.500 učenika, što stvara mogućnost za njihovo zapošljavanje i siguran posao - rekao je Šarčević.

Podsetio je da se posle više decenija u sektor obrazovanja uvode platni razredi kojim se prosvetni radnici izjednačavaju sa ostalima u javnom sektoru, a istovremeno im se omogućava da kvalitetom svog rada dostignu mnogo veća primanja, na nivou profesora univerziteta.

Ministar je istakao da reforma u obrazovanju ide uzlaznom linijom, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Govoreći o fiskulturnoj sali, koja je ove godine opremljena sportskom opremom i rekvizitima i za koju se čeka upotrebna dozvola, Šarčević kaže da je taj objekat za ponos mačvanske regije.

- Ovo je odličan objekat koji može da se koristi, ne samo kao fiskulturna sala, već mnogo šire, kao sala za brojne sportove i kulturno-umetničke manifestacije - rekao je Šarčević.

Dodao je da je u poslednje dve godine izgrađeno i obnovljeno 180 objekata na svim nivoima obrazovnog sistema.

Svečanosti povodom Mačvanske srednje škole prisustvovali su i direktorka predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac i direktorka te škole Roksanda Gladović.

2024 © - Vesti online