Petak 19.10.2018.
15:37
Mondo.rs, Vestionline

Evo zašto se psi sklupčaju kad spavaju

pixalo.com
Foto: Ilustracija

Ali, neke od tih neodoljivo simpatičnih čudnih stvari koje rade su u stvari neodvojivi deo njihove prirode, iako to ponekad iznenadi i najodanije ljubitelje pasa.

Uzmite, recimo, samo tu naviku da se sklupčaju "u lopticu" pre nego što utonu u san. Prosečnom vlasniku, to verovatno deluje prosto kao način da se kuca udobno smesti pre nego što zaspi.

I iako to jeste delom tačno, dr Margaret Gruen, profesor bihevioralne medicine na veterini na Univerzitetu Severne Karoline, kaže da je to konkretno ponašanje čvrsto utemeljeno u evoluciji.

- Kad psi spavaju napolju, u divljini, naročito u hladnijim predelima, oni će iskopati pliću rupu u zemlji i sklupčati se u njoj - objašnjava dr Gruen za Vetstreet i dodaje - To im obezbeđuje toplotu, kad se tako sklupčamo telo lakše održava temperaturu. Takođe, u tom položaju najosetljiviji unutrašnji organi su zaštićeni od iznenadnog napada predatora. -

Psi spavaju u ovom položaju i u kući, na bezbednom, iako im ne preti nikakva opasnost. Zvuči smešno, ali to je razumna taktika nasleđena od dalekih predaka.

2024 © - Vesti online