Petak 19.10.2018.
15:52
Vestionline, Tanjug

Vučić: Verujem da će SAD razumeti naš stav po pitanju vojske

Tanjug
Aleksandar Vučić

- Mi molimo američke partnere da razumeju poziciju Srbije, ako već ne možemo da objasnimo Albancima do kakve štete i tragedije to može da dovede - rekao je Vučić.

Predsednik je na konferenciji za novinare sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom rekao da je stav SAD po pitanju formiranja vojske Kosova poznat i da za njega nije iznenađenje, te da je činjenica da Albanci ne bi ni krenuli u transformaciju bez američke podrške, jer je poznato da su se uvek pozivali na SAD.

- Nas brine, kada pitam američke partnere na osnovu čega zasnivaju pravnu mogućnost formiranja takozvane kosovske vojske, uvek je odgovor da se zasniva na činjenici da je Kosovo nezavisna i suverena država i da ima pravo formiranja sopstvene vojske u skladu sa sopstvenim Ustavom - kaže Vučić.

Beograd to negira ne samo zato što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, već i zato što je u direktnoj suprotnosti sa svim aktima međunarodnog javnog prava, istakao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da je uveren da će Amerikanci razumeti srpske molbe i da će razumeti da bi formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi stabilnost i dovede do velikih posledica.

Zato je, kaže, važno da se sa SAD razgovara i da se grade partnerski odnosi i odnosi poverenja. 

On je ponovio da, kao što je za ameriku Kosovo nezavisna država, za Srbiju je takozvano Kosovo i nije nikakva nezavisna država.

2024 © - Vesti online