Subota 20.10.2018.
05:30
republika.rs, Vestionline

Zemlje u koja su zabranjeni lekovi za "ne daj Bože"

pixabay.com
 

SAD 

U SAD zabranjeno je unošenje lekova koji izazivaju zavinost poput antidepresiva i pilula za spavanje bez recepta. Stoga ako se oslanjate na pilule za spavanje tokom dugog leta, imajte ovo na umu. Da biste uneli bilo kakav antidepresiv ili sredstvo protiv bolova koje izaziva zavisnost u SAD, morate imati saglasnost lekara. 

Ujedinjeni Arapski Emirati 

Verovali ili ne, neki sasvim uobičajeni lekovi su na crnoj listi u ovoj zemlji uključujući kontraceptivne pilule (Diane i još 36 vrsta lekova), Advil i Panadol. Takođe zabranjeno je sve što sadrži kodein, valijum ili ritalin, kao i lekovi za lečenje HIV-a, side i hepatitisa. U slučaju nužde putnici mogu dobiti dozvolu da unesu terapiju koja će biti dovoljna za 30 dana, ali samo ako imaju dozvolu Ministarstva zdravlja. 

Tajland 

Restrikcije se odnose na neke lekove koji sadrže kodein, pa tako lek koji se koristi za lečenje hiperaktivnosti i koji se u svim zemljama normalno prepisuje, ovde može biti oduzet na granici. 

Hong Kong 

Bez recepta zabranjene su tablete za spavanje i lekovi za erektilnu disfunkciju i anksioznost.

Singapur 

Singapur zabranjuje žvake protiv pušenja, pilule protiv anksioznosti, nesanice i protiv bolova bez recepta lekara. Uobičajeni lekovi poput onih koji koriste dijabetičari ili ljudi sa viškom holesterola biće vam oduzeti ukoliko procene da imate zalihu za više od tri meseca. 

Japan 

Japan je jedna od najprijateljskijih zemalja, ali im je politika kada su lekovi u pitanju veoma striktna. Deksamfetamin, koji se koristi u lečenju hiperaktivnosti, pseduoefedrin koji se može naći u lekovima protiv gripa, zabranjeni su bez recepta. Lekovi koji sadrže kodein ili morfijum zahtevaju poseban dokument da biste ih uneli u zemlju. 

Kina 

U Kinu nemojte ni kretati ako za svaki lek koji nosite nemate i pismeno obrazloženje od lekara. Svaki lek možete imati za maksimalno nedelju dana, a važno je poneti i kopiju svakog recepta jer će na granici original uzeti za sebe. 

Grčka 

Ima strožija pravila za kodein od ostatka Evropske Unije. Dozvoljen je samo na recept na kojem mora da piše doziranje i da je samo za privatnu upotrebu. 

2024 © - Vesti online