Petak 19.10.2018.
19:10
Z. M. - Vesti

Trube grmele u Rojteu

Lična arhiva
Defile kroz grad

Ovo društvo je osnovano 1975. i jedno od najstarijih u Tirolu. U registar kod nadležnih vlasti je od te 1975. godine pa do danas upisano kao jugoslovenski klub.

Omladina je preuzela voćstvo kluba i bori se svim snagama da na najbolji način neguje i našu kulturu i tradiciju i predstavi je pripadnicima drugih nacija.

Ovo je bila druga folklorijada koju je organizivao Naš svet, a priređen je i defile učesnika u nošnjama kroz grad uz pratnju trubačkog orkestra Veseli Resavci iz Svilajnca.

U programu su, pored domaćina učestvovali, KSUD Bratstvo iz Inzbruka, KUD Đurđevdan iz Inzbruka, KUD Ostrog iz Inzbruka, KUD "Vuk Karadžić" iz Švaca, KUD Polet iz Vergla, KUD "Petar Kočić" iz Figena i KUD "Barili" iz Braunaua.

Spremni za Vićencu

Folklorna sekcija KUD-a Đurđevdan se posle uspešnog gostovanja u Rojteu sprema za putovanje u Vićencu u Italiji 20. oktobra, a potom 10. novembra gostuju na manifestaciji KUD-a "Barili" iz Braunaua. Inače, sekcija ima oko 40 članova koji su podeljeni u dve grupe.

Koliko je manifestacija bila lepa svedoči i zahvalnost Brane Sančanina iz kluba Ostrog, koji je izrazio zadovoljstvo što je društvo iz Rojtea oživelo folklorijadu koja je pre svega divan oblik druženja naše omladine.

- Iako mladi među sobom više pričaju nemački, oni zahvaljujući roditeljima, ali i klubovima oko kojih se okupljaju, ne zaboravljaju svoje korene.

Manifestaciji su prisustvovali i Đorđe Milovanović, predsednik Unije srpske dijaspore, a ispred Zajednice Srba u Tirolu potpredsednik Nenad Todorović.

2024 © - Vesti online