Petak 19.10.2018.
14:07
A. Vučićević - Vesti

Uskoro više prakse i na fakultetima

V. Sekulić
Podrška Švajcarske: Ambasador Filip Ge

Nastava se u 84 srednje stručne škole realizuje kroz bar jedan od 32 dualna obrazovna profila. To znači da je trenutno 23 odsto škola uključeno u dualni obrazovni sistem, čija primena će u potpunosti početi školske 2019/2020. godine. Tokom ove školske godine uvedeno je 12 novih profila u oblastima informacionih tehnologija, mašinstva, građevine, proizvodnje i prerade hrane, turizma i drugih oblasti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je zadovoljan kako dualno obrazovanje oživljava u Srbiji i da će obrazovni sistem pretrpeti još mnogo promena.

- Napravili smo korak dalje. Sada radimo i na pripremi zakona koji se tiče uvođenja dualnog obrazovanja u visoko školski sistem. Visoko obrazovanje sada nije na dobrom putu, mnogo mladih odlazi, i mi moramo nešto da promenimo. Švajcarsko-srpska komora u nama ima partnera za sve dobre ideje - rekao je Šarčević.

Skupu je prisustvovao i švajcarski ambasador Filip Ge.

- Obrazovanje je vitalno za svaku zemlju. Veoma je važno povezati edukaciju i profesiju. Usvajanje zakona o dualnom obrazovanju predstavlja posvećenost, a mi iz Švajcarske smo tu da pomognemo - rekao je ambasador.

2024 © - Vesti online