Subota 20.10.2018.
00:27
Ekipa "VESTI"

Fašisti vršljaju po Srbiji!

Lična arhiva
Ekstremisti iz Potaje: Neonacisti na koncertu

Srpske službe bezbednosti o tome ne znaju ništa, a zašto najava koncerta nije komplentna postaje jasnije na portalu Klub 28 Serbia, koji je naveo da je to "privatni koncert", za zatvoreni krug ljudi. Sviraju neonaci bendovi Iz revolta i Kristalna noć, čiji je jedan od članova sebe nazvao Jozef Mengele, po lekaru i ratnom zločincu koji je u nacističkim logorima tokom Drugog svetskog rata vršio medicinske eksperimente nad logorašima, a organizator je srpska radikalna organizacija Krv i čast.

Izronili četnici i ustaše

- Čudno je da su, kada su u Srbiji skinuti sa vlasti komunisti, postali dobri oni koji su bili protiv partizana u Drugom svetskom ratu, Milan Nedić i Draža Mihailović, odnosno njegovi četnici. U Hrvatskoj, kako vidimo, ustaštvo i ustaše - kaže Duško Radosavljević.
 

Ta saznanja "Vesti" iznenađujuća su za srpske bezbednosne službe u kojima nezvanično kažu da nemaju informacije da je u planu bilo kakav neonacistički događaj na teritoriji Srbije.

- Svakako ćemo ispitati ove navode i shodno zakonu reagovati - kažu za naš list i napominju da prate neonacističke organizacije koje u Srbiji i da su formirane posebne službe za borbu protiv ekstremizma.

Na koncertu će se uz "kolege" iz Nemačke i Srbije, pojaviti i desničarska grupa Kod 291 iz Švedske, najpoznatija po svom vokalnom solisti Joke Karlsonu i njegovim nacitetovažama i desničarski bend Dont kontrol iz Češke.

Najekstremniji hitlerovci

Neonacističke grupe okupljaju mali broj članova koji su fanatizovani i povezani sa sličnim organizacijama pretežno u Evropi, ali zanimljivo i u Rusiji. Najnasilnija neonacistička grupa u Srbiji je Combat 18, najekstremnije krilo organizacije Krv i čast divizija Srbije, formirane 1995. godine. Baza te organizacije je u Velikoj Britaniji, a inače broj 18 koji koristi ove grupa predstavlja prvo i osmo slovo abecede, odnosno inicijale Adolfa Hitlera.
 

Neonacisti se, prema rečima predsednika Saveza antifašista Vojvodine Duška Radosavljavića, očito "domunđavaju" putem svojih organizacija na internetu.

- Srpske desničarske organizacije su se godinama šlepale uz one koji su sada na vlasti i nekako i same izlaze iz mraka na svetlost dana. Pritom se vlast predstavlja kao ona koja je za proevropske vrednosti u koje spada i antifašizam, a deluje da namiguje ovim ekstremistima, da je to dok gosti ne odu kući - tumači Radosavljević, ukazujući da Ministarstvo policije mora da prati i zna šta rade te organizacije u zemlji i inostranstvu i da treba da, tim povodom, bude na vezi sa diplomatskim predstavništvima.

Marširaju širom planete

Slučajevi da se neonacisti sve otvorenije pokazuju, čak i u državi kao što je Srbija, koja je podnela ogromne žrtve u borbi protiv fašizma, sve su nažalost češći u Evropi i SAD. Rastom populizma i ekstremne organizacije sve otvorenije zastupaju svoje stavove. Ne treba podsećati na slučaj iz Šarlotsvila u SAD od pre godinu i po dana, kada su neonacisti sa upaljenim bakljama marširali ovim gradom, a u neredima koji su nastali jedna osoba je izgubila život. Pošto predsednik SAD nije odmah osudio marš neonacista, to je mnogima bio signal, ne samo u Americi, već i u Evropi, da je takvo ponašanje postalo - norma.
Neverovatno je da čak i u Rusiji, državi koja je dala najveće žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, postoje neonacističke organizacije, koje broje i po hiljadu članova.

2024 © - Vesti online