Petak 19.10.2018.
10:25
Vestionline, Tanjug

Vulin: Stvaranje paravojske na KiM ugrožava čitav region

N. Đurović
Aleksandar Vulin

On je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na odluku kosovske skupštine o usvajanju vladinih predloga zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku. 

Vulin je za RTS istakao da je na Medunarodnoj zajednici da obezbedi poštovanje rezolucije 1244 i ne dozvoli formiranje nelegalne oružane formacije koja ce ugroziti mir i bezbednost na KiM i regionu.

- Međunarodna zajednica je Rezolucijom 1244 preuzela na sebe odgovornost za svako stanje na prostoru Kosova i Metohije ali i za poštovanje mira, bezbednosti, života svih koji žive u južnoj srpskoj pokrajini. Sada je vreme da vidimo da li je Medunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i sopstvene odluke - navodi Vulin.

Dodaje da je sada prilika da se vidi kolika je važnost i kolika je težina reči NATO pakta.

- Predsednik Aleksandar Vucic je uspeo da izbori od NATO pakta garancije da se nikakve oružane formacije kosovskih Albanaca nece pojavljivati severno od Ibra. To je bio jedan od uslova da se potpiše Briselski sporazum. Sada je vreme da NATO pakt pokaže kolika je njihova rec teška, da li se u nju može pouzdati - istice ministar.

Dodaje da je Srbija potpisala Briselski sporazum izmedu ostalog zato što je garantovano da nikakve oružane formacije nece prelaziti na sever KiM, da ih kako kaže, nece ni biti.

Ističe da Priština odlukom o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku destabiliše situaciju.

- Priština ovom odlukom destabiliše situaciju na citavom prostoru, ne Srbija. Od nas nije došlo apsolutno ništa što bi moglo da uznemiri prostor KiM ili bilo koga u regionu. Ali agresivno i bahato ponašanje prištinskih vlasti, ponašanje koje ima za cilj da izazove destabilizaciju na prostoru KiM je nešto što bi moralo da bude prepoznato i da bude osudeno - ocenjuje Vulin.

Navodi da Međunarodna zajednica mora da prepozna ko je taj ko pravi probleme na prostoru KiM i dodaje da kosovski Albanci hoce teritoriju bez Srba.

- Oni hoce vojsku ali bez Srba, oni hoce teritoriju ali bez Srba, oni žele Kosovo i Metohiju bez Srba - istice Vulin.

Navodi da je KFOR jedina oružana sila na KiM i ne može biti druge.

- Nadam se da ću u toku dana imati priliku da razgovaram sa pripadnicima KFOR-a, da ih pitam kakva je situacija na prostoru KiM ali važnije od toga, zanima me njihov stav o tome da li ce ispoštovati Rezoluciju 1244, što je potpuno u njihovoj odgovornosti. KFOR je jedina oružana sila i ne može biti druge. Stvaranje paravojske na KiM je nešto što ugrožava citav region - upozorio je Vulin.

2024 © - Vesti online