Četvrtak 18.10.2018.
13:40 >> 15:13h
Tanjug, Vestionline

Odlučeno: Kosovo dobija vojsku, usvojena sva tri zakona

pixabay.com
 

Kosovska skupština danas je brznski, u prvom čitanju, usvojila sva tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske bezbednosne snage, odnosno vojsku.

Sednici na kojoj su zakoni usvojeni predstavnici "Srpske liste" nisu učestvovali, a obraćanje šefa poslaničkog kluba Igora Simića propraćeno je salvom uvreda i pogrdnim uzvicima albanskih poslanika u parlamentu.

Razulareni albanski predstavnici vikali su "škinje", što je pogrdan naziv kojim Albanci nazivaju Srbe, a koji u prevodu znači svinje.

Naime, Simić je rekao da se srpski poslanici kategorički suprotstavljaju formiranju vojske i najavio da će napustiti salu, a to je propraćeno uzvicima većine albanskih poslanika u parlamentu.

- Škinje, nije vam mesto ovde, gubite se - orilo se u kosovskoj skupštini.

Inače, donošenjem ovih zakona, parlament je praktično usvojio zakone o osnivanju vojske mimo kosovskog ustava u pokušaju da vojska praktično progura na mala vrata.

Za drugi zakon je od 100 prisutnih poslanika u sali, od ukupno 120, glasalo njih 98.

Reč je, kako se navodi, o zakonu koji definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS kao "multietničke, profesionalne, naoružane i ovlašćene sile da služi u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo i koja podleže demokratskoj građanskoj kontroli", prenela je GazetaExpress.

Prethodno, poslanici su usvojili zakon o transformaciji Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane. .

Za ovaj zakon glasao je 101 poslanik od 102, koliko ih je bilo prisutno u sali.

Srpska lista je pre početka sednice saopštila da se kategorički protivi usvajanju ovih zakona, a nakon toga njeni poslanici su napustili parlament.

2019 © - Vesti online