Četvrtak 18.10.2018.
09:55
Vestionline, Tanjug

Jevtić: Kosovska skupština odbija sve predloge Srba

A. Čukić
Dalibor Jevtić (Foto: Arhiva)

Jevtić poručuje da je reč o inicijativi koja podriva budućnost dijaloga i napominje da pravne mogućnosti predstavnika Srba nisu velike u smislu da mogu da spreče proces usvajanja zakona.

- Kada smo nekoliko puta govorili da treba da se usvoje zakoni važni za Zajednicu srpskih opština, onda su govorili da je to zalaženje u pitanje ustava. Kako sada to nije slučaj? - upitao je Jevtić.

On je za RTS rekao da postoji mogućnost obraćanja ustavnom sudu, ali napominje da ni od toga ne bi trebalo očekivati mnogo, jer šta god predstavnici Srpske liste predlože i pitaju, to se shvata kao protivno interesu albanske zajednice.

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema transformaciji KBS, Jevtić podseća da su upravo predstavnici NATO i najmoćnijih zemalja govorili da sve treba da se uradi u skladu sa

ustavom.

- Postavlja se pitanje zašto su promenili stav - navodi Jevtić i pita: "Da li je ovo način da se rešavaju problemi i da li to pomaže ili odmaže dijalogu"?

Govoreći o tome što su albanski poslanici odbili da se Vidovdan uvede kao praznik na Kosmetu, Jevtić kaže da to dokazuje da se sve što dolazi kao predlog Srba u kosovskoj skupštini jednstavno odbija. 

Kada je reč o zahtevima za povlačenje Unmika, Jevtić podseća da se o tome govori već neko vreme i da Srbi nisu iznenađeni. 

- Bilo je više zahteva i mislim da je ovo još jedan udarac na sve ono što mi kao politički predstavnici Srba želimo da uradimo kada je reč o izgradnji poverenja i pomirenja i svega što doprinosi stabilnosti - rekao je Jevtić.

2024 © - Vesti online