Sreda 17.10.2018.
21:56
b92.net, Vestionline

BiH peta u Evropi po siromaštvu

pixabay.com
 

Reč je o građanima koji žive sa primanjima manjim od 237 KM mesečno, tvrdi profesor banjalučkog Univerziteta Duško Vejnović.

Vejnović je na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom 17. oktobra - Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, rekao da penzioneri, ali i brojni radnici, godinama preživljavaju na minimalcu, a mladi masovno napuštaju zemlju. 

On je naveo da skoro polovina građana BiH živi na granici siromaštva preživljavajući sa mesečnim primanjima od oko 416 KM. 

- Najbliži ovoj kategoriji su nezaposleni, samozaposleni poput poljoprivrednika i domaćinstva sa više od troje dece - kaže Vejnović, prenosi Capital. 

- U kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima platu, kao i mladi, čija je stopa nezaposlenosti u samom evropskom vrhu - naveo je Vejnović. 

On je dodao da većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive sa porodicama i decom, budući da jedna plata nije dovoljna da se domaćinstvo zadrži iznad nivoa siromaštva.

2024 © - Vesti online