Sreda 17.10.2018.
18:43
Vestionline, Tanjug

Tunis i Alžir ne menjaju stav o Kosovu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Eventualni prijem tzv. "Kosova" u ovu međunarodnu organizaciju, kako je istakla Hrkalović, predstavljao bi pre svega kršenje pravno obavezujuće Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Ona je podsetila i da pravila i procedure Interpola definišu da članice ove organizacije mogu biti samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN, saopštio je MUP.

Eventualna odluka o prijemu tzv."Kosova" u članstvo, kako je ocenila Hrkalović, bila bi politička odluka koja bi proizvela nesagledive posledice za sve članice ove međunarodne organizacije. 

Time bi, kako je objasnila, bila ugrožena i ekspertska priroda Interpola. 

Hrkalović se zahvalila Alžiru i Tunisu na njihovom nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova" i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub ukazao je da je stav te države o nepriznavanju tzv. "Kosova" poznat i naglasio da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Ambasador Tunisa Seif Režeb istakao je da je spoljnopolitički stav te države nepromenjen i da ne priznaju tzv. "Kosovo".

2024 © - Vesti online