Sreda 17.10.2018.
17:11
b92.net, Vestionline

"I ako ode Euleks, EU ne gubi interes na KiM"

pixabay.com
 

To smatra predavač na Univerzitetu Sent Endruz u Škotskoj Mateja Peter.

- Čak i sa ukidanjem misije Euleksa, Unmika, ako se to uopšte dogodi, ne znači da će EU ili drugi spoljni akteri izgubiti interes na Kosovu, a kako su se proteklih nekoliko meseci ubrzali razgovori o ovim pitanjima, mnoge evropske sile su počele da govore o povećanju sopstvenog prisustva na Kosovu - rekla je Mateja Peter za Tanjug na marginama Beogradskog bezbednosnog foruma. 

Prema njenim rečima, kada se govori o eventualnom povlačenju Euleksa i Unmika, više je reč o promeni rekonfiguracije međunarodnog prisustva na Kosovu, što, ocenjuje, ukazuje da su EU i evropske zemlje, ali i druge globalne sile i dalje zainteresovane za bezbednosnu situaciju na KiM. 

Istovremeno je ocenila da je uloga Euleksa u sprovođenju vladavine prava blago preterana, navodeći da su mnogi procesi prebačeni na kosovske institucije. 

- Neće biti izvršne uloge, koju Euleks sada ima, ali ne znači da će aspekt izgradnje kapaciteta nestati - rekla je Mateja Peter. 

Prema njenim rečima, situacija se menja jer EU, u vreme kada se "stvari razvijaju u procesu normalizacije odnosa i drugih događaja, počinjenje da konceptualizuje svoje prisustvo na terenu". 

Mateja Peter ocenjuje da će se situacija promeniti u određenoj meri, ali da će se problemi rešavati uz pomoć drugih sredstava.

2024 © - Vesti online