Sreda 17.10.2018.
16:06
Vestionline, Tanjug, Kurir

Vučić na godišnjici BIA: Uzvišeno je biti uz svoju državu

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i direktor BIA Bratislav Gasic na obelezavanju 16 godina BIA

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obeležila je danas 16 godina od formiranja u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i članova vlade, a direktor te agencije Bratislav Gašić je rekao da je BIA učinila sve da očuva mir i stabilnost u regionu i zaštiti interes naroda i države.

Vučić je pripadnicima BIA čestitao njihov dan i rekao da je zadivljen onim što rade kako bi sačuvali interese države Srbije.

On je zahvalio premijerki Ani Brnabić i Vladi Srbije na tome što pomažu i rade na daljem razvoju uslova rada pripadnicima Agencije.

Kako je rekao, značaj BIA u bezbednosnom sistemu je veliki, o čemu, kaže, govori i činjenica da imamo bar tri ministra "koji bi više voleli da budu u BIA nego u svojim ministarstvima".
 

Tanjug
Direktor BIA Bratislav Gašić na obelezavanju 16 godina BIA

Predsednik Srbije je ukazao da pripadnici BIA, za razliku od drugih, nemaju subote i nedelje, jer i oni koji bi da ugroze bezbednost Srbije stalno to rade, da se suovčavaju sa brojnim rizicima, da je na sceni neprikrivena borba svetskih sila za dominaciju, takođe i radiklani ekstremitzam i terorizam...da u BIA nemaju pravo na štrajk, na proteste..." a imaju obavezu da štite državu više od bilo koga".

Kako je rekao, važno je da u svakom trenutku štite svoju državu, jer drugu otadžbinu nemamo.

Ocenio je da je najviši i najteži izazov sa kojim se suočavamo KiM, da se suočavamo ne samo sa činjenicom da su neki samoproklamovali nezavisnost, već i dodatnim bezbednosnim izazovima, uz značajno učešće stranog faktora koji bi želeo da nas dovede u poziciju da nemamo više šta da tražimo ili da imamo na Kosovu i Metohiji.

Kaže da je važno da jačamo svoje pozicije i znamo šta su interesi našeg naroda, koji ne treba da budu shvaćeni kao velikosrpska ideja, kako su neki govorili, već želja da narod ostane na svojim ognjištima, a da ne diramo ono što je tuđe.

Te interese moramo da sačuvamo i odbranimo, rekao je Vučić. 

Predsednik je rekao da je Srbija bila označena kao glavni krivac na prostoru bivše Jugoslavije i da se svuda u okruženju može primetiti da svi sebe predstavljaju kao žrtve dok za srpsku patnju i nevolju niko nije kriv.

- Sve i da je tako i da su sasvim u pravu, a nisu, bilo bi logično postaviti pitanje postoji li poštovanje prema srpskim žrtvama. Primetićemo da toga nema, ali bez obzira na to, mi moramo da tražimo razloge za mir i pomirenje, a ne za sukobe - rekao je Vučić.

On je rekao da je uloga BIA važnija nego ikada jer ona treba da ukaže na opasnosti kako bi država mogla na vreme da deluje i rešava probleme. 

"Ko god da pokuša da ugrozi našu zemlju, vi ćete delovati snažno i efikasno. Na tome vam hvala", rekao je Vučić.

Precizirao je da je sada prosečna plata u BIA 92.000 dinara, a da želi da ona bude i viša od 100.000 te dodao da ako se nastavi ovakva ekonomska situacija da će svake godine moći da računaju na poboljšanje svog statusa.

2024 © - Vesti online