Sreda 17.10.2018.
12:00 >> 19:45h
sputniknews.com

Eksplozija bombe u školi na Krimu, poginulo 19 osoba (VIDEO)

Youtube/Kerch.FM
Tehnološki fakultet u Kerču

Rusko Ministarstvo zdravlja navodi da je broj žrtava porastao na 19. Ruski istražni komitet naveo je ranije danas da je poginulo najmanje 18 osoba, uključujući i napadača, a da je 47 ranjeno. Tas je prethodno javio da je 70 povređenih.

Eksploziju je izazvao učenik te škole Vladislav Rosljakov, koji je potom izvršio samoubistvo, rekao je zvaničnik Sergej Aksjonov.

- Osumnjičeni napadač se ubio. On je bio učenik na četvrtoj godini koledža. Njegovo telo nađeno je u biblioteci na drugom spratu - rekao je Aksjonov, prenela je agencija Tas. 

Istražni komitet napominje da su sigurnosne kamere snimile napadača kako ulazi na koledž sa puškom i puca na studente. 

Ruski istražni komitet navodi da se napad u školi ipak tretira kao ubistvo, a ne kao teroristički akt kako je ranije ocenjeno. Dodaje da su svi koji su nastradali preminuli usled rana od vatrenog oružja.

- Za sada imamo potvrdu o 17 žrtava. Prvi pogled na tela ubijenih pokazuje da su umrli od rana od vatrenog oružja. Mladić koji je došao u školu neposredno pre incidenta sa puškom, identifikovan je. To je 18-godišnji učenik Vladislav Rosljakov. Njegovo telo je nađeno sa prostrelnom ranom - navela je ranije danas portparolka Ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

Većina ranjenih je povređena opiljcima metala iz improvizovane bombe i četvoro je u ozbiljnom stanju. Iz predostrožnosti, evakuisane su i sve škole na Krimu. 

Budući da je Krim dobro čuvano poluostrvo oko kojeg se spore Ukrajina i Rusija na početku su svi bili uvereni da je eksplodirao gas, što se često dešava u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Na terorizam se pomislilo tek posle izjave dekana škole da je grupa naoružanih ljudi upala i bacila bombu. U blizini Kerča je novosagrađeni most koji spaja Rusiju sa Krimom, što je dodatno podstaklo glasine o terorizmu. Izjave očevidaca su bile konfuzne.

Nakon početnih informacija da je uzrok eksplozije gas, agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore iz ruskog Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma, prenela je da je u školi bila podmetnuta ručno napravljena eksplozivna naprava.

To je potvrdio i prvi zamenik direktora Nacionalne garde Rusije Sergej Melikov i dodao da se radi o terorističkom napadu.

Dekanka Politehničke škole Olga Grebenjikova izjavila je da je napadač s puškom upao u školu, aktivirao eksplozivnu napravu i počeo da puca u svakog koga je video, nakon čega je pucao u sebe, prenosi Rojters.

Kako je rekla, tela stradalih učenika se nalaze svuda u školi, a među ubijenima je i osoblje škole. 

Na vest o tragediji u Krimu reagovao je i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je saopštio da se svi motivi i verzije zločina pažljivo ispitaju. 

Zbog eksplozije je na Krimu proglašena trodnevna žalost.

2022 © - Vesti online