Plakali od sreće

Lična arhiva
Porodica na okupu ispred nove kuće: Bandovići neumorno radili

- Kada sam početkom avgusta, ohrabren velikom podrškom humanitarca Hida Muratovića i pokojnog potpredsednika opštine Sjenica Miće Kaličanina, odlučio da, iako bez dinara u džepu, započnem novu kuću, nisam ni slutio da ću za nepuna dva meseca imati svoj krov nad glavom! Prve donacije stigle su nam tada upravo od Muratovića i Kaličanina, a odmah potom i od brojnih čitalaca "Vesti". Ovo je neverovatno, sreća jedna velika, svi se radujemo i plačemo u isti mah. Ne zna se ko je srećniji, da li majka Marija, ja i supruga Stanka ili deca Stefan, Radiša i Petar. Nemamo reči kojima bismo se zahvalili svim našim dobrotvorima, Bogu se molimo da im podari sreću i zdravlje!

Emocije ovog siromašnog čoveka izlivale su se u naletima, poput nabujale reke i teško da ih je moglo išta zaustaviti.

- Ne znam da li ćemo uspeti da se pre zime i uselimo. Sve zavisi hoćemo li sakupiti potrebni novac, ali i ovo su za nas velika pobeda i velika stvar. Sad više nema dileme da ćemo, pre ili kasnije, imati tople sobe, kupatilo, vešmašinu, televizor i da ćemo živeti kao i drugi ljudi. Posebnu zahvalnost dugujemo baki Mari Gavrić iz Austrije, koja nam je pritekla u pomoć kada su radovi stali i kada je ponestalo novca za ukrovljenje. Brzo nam je poslala 1.700 evra i, hvala Bogu, na kuću je postavljen i krov, pa ako se i ne uselimo, neće propadati tokom zime. Verujem da se i porodica Gavrić raduje, jer su učinili jedno veliko i dobro delo. Bog neka im podari sve što požele u životu - priča kroz plač Slobodan.

I njegova majka Marija, koja je nedavno, dok je išla u sjeničku narodnu kuhinju, imala udes i ozbiljno se povredila, imala je samo reči hvale.

- Mislila sam umreću u udžerici u kojoj poslednjih godina živimo. Na moju sreću, a posebno na radost mojih unuka Stefana, Radiše i Petra, dobri ljudi su uz nas. Stostruko im se vratilo. Nadam se da ću doživeti da se uselimo i da se i ja bar jednom u životu okupam u kupatilu - rekla je kroz suze radosnice baka Marija.
Kako nisu hteli da kuću Bandovića ostave bez oluka, humanitarac Hido Muratović za pomoć se obratio poznatom novopazarskom privredniku i velikom donatoru Mirsadu Rebronji koji je odmah donirao još 300 evra, pa je i taj problem rešen.

- Ovo je prva faza koju smo, iako u početku nismo imali mnogo novca, uspešno realizovali. Sada sledi druga faza, odnosno unutrašnje uređenje. Videćemo da li imamo snage i sredstava da Bandoviće uselimo pre zime. A značilo bi im, jer žive u hladnoj straćari od kamena i blata koja prokišnjava i svakog trenutka može da se sruši - ističe humanitarac Hido Muratović.

I Mići u čast

Pokojni potpredsednik opštine Sjenica Mića Kaličanin, koji je iznenada preminuo krajem avgusta ove godine, imao je mnogo razumevanja za porodicu Bandović i svu drugu sirotinju sa Peštera. Čim je krenula akcija Mića je Bandovićima obezbedio građevinski materijal u vrednosti 1.700 evra. Verovatno bi i dodatno pomogao da ga iznenadna smrt u tome nije sprečila. Njegove kolege i prijatelji iz opštine Sjenica ističu da neće zaboraviti Bandoviće i da će im pomoći da se u ukrovljenu kuću i usele.

- Nadamo se da nas Mića gleda negde odozgo i da se i on raduje. Hvala mu za sve što je učinio, Bogu se molimo da večni mir nađe u raju. Verujte, divno je i na betonu. Dođe mi da sami omalterišemo zidove, da na podove stavimo karton i da u novoj kući sačekamo prve mrazeve. Sigurno će biti toplije nego u kućerku u kome sada živimo. Hvala do neba svima koji su nam pomogli, nadamo se da nas neće zaboraviti - poručuje Slobodanova supruga Stanka Bandović.

Paket iz Australije upotpunio slavlje

Naši čitaoci Radmila i Slobodan Stefanović iz daleke Australije poslali su dva paketa sa raznom robom za siromašne porodice u ovom delu Raške oblasti. Nakon što je putovao više od tri meseca, drugi paket stigao je ovih dana do humanitarca Hida Muratovića i uručen je porodici Bandović. U paketu je najviše bilo odeće, obuće i slatkiša za Stefana, Radišu i Petra. Odmah su ga otvorili i uživali u poklonima uz pozdrav i veliku zahvalnost tekti Radmili i čiki Slobodanu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online