Utorak 16.10.2018.
22:10
b92.net

BG: Zgrade niču kao pečurke bez ikakvog reda

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Zgrade niču kao pečurke posle kiše, bez reda, bez dozvola, do investitora je nemoguće doći.

Bahatost pojedinaca i nemoć ili okretanje glave države od problema, izgleda da su najočigledniji u građevinskoj industriji. 

Novi zakon ne sprečava rušenje nelegalnog objekta, ukoliko je investitor pokrenuo spor pred upravnim sudom, ali otvara i mogućnost da država nadoknadi štetu ukoliko na kraju procesa presuda bude u korist investitora. 

- Zakon o ozakonjivanju je jedna stvar, a zakon o nelegalnoj gradnji je donet još 2015, gde kaže

ako se počne objekat bez građevinske dozvole da je to kriv delo i da je tu zaprećena kazna do 3 godine zatvora. Ja ne znam da je neko procesuiran što se toga tiče - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije. 

I stvarno, kada se pogleda po Srbiji, a naročito po Beogradu, objekti se grade na sve strane bez dozvola i suprotno urbanističkim planovima. 

Rodić smatra da su katalizator divlje gradnje lokacijske dozvole, koje se sada produžavaju na dve godine, a na osnovu njih investitor započinje gradnju, ali često umesto predviđena 2, nikne 8 i više spratova. Sve ove da ih tako nazovemo uslovne pogodnosti u zakonu stvaraju nezdravu konkurenciju. 

- Da ljudi koji pošteno rade i plaćaju sve komunalije i zemljišta stvarno budu konkurentni na tržištu, a ne da ilegalna gradnja gde se ne plaćaju ni komunalije čak ni zemljište, gde se divlja sa gradnjom, gde je pitanje kvaliteta, gde u 90 posto slučajeva su prevareni kupci koji uzimaju takve objekte, znači stanemo na put - ističe on. 

Novi zakon predviđa i uvođenje obaveze da se za svaku zgradu proverava da li se nalazi na satelitskom snimku iz 2015 godine, i da ukoliko je nema, nadležni ne mogu da je legalizuju.

2024 © - Vesti online