Utorak 16.10.2018.
21:49
Vestionline, Tanjug

Hoti: Niko neće zaustaviti formiranje vojske Kosova

EPA/Petrit Prenaj
Avdulah Hoti

Hoti je, povodom izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da će formiranje kosovske vojske izazvati probleme i tenzije u regionu, rekao da će, suprotno tome, vojska Kosova obezbediti mir i stabilnost u regionu, kao i jačanje evroatlanske geopolitike.

Kako prenosi prištinska GazetaExpreš, Hoti smatra da su Vučićeve izjave "možda tačne", ali samo, kako kaže, "za one koji i dalje imaju drugačije pretenzije prema granicama i uzurpaciji teritorije".

- To je možda istina, ali samo za one kojima su pozivi za mir i stabilnost u regionu maska za ostvarivanje starih ambicija, izmenu granica na Balkanu i preuzimanje teritorije - rekao je Hoti.

Priština, naime, pokušava da u parlamentu usvoji set od tri zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih u oružane snage.

Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju, a vladini zakoni bi na dnevnom redu parlamenta trebalo da se nađu u četvrtak.

Opozicija, koja inače bojkotuje sednice parlamenta, najavila je da će u četvrtak doći na sednicu.

Vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu. 

2024 © - Vesti online