Utorak 16.10.2018.
17:18
A.S. - Vesti

Maja pamti 2006.

japan2018.fivb.com
Maja Ognjenović

Obe selekcije već su u polufinalu Svetskog prvenstva (razlika u odnosu na Olimpijske igre pre dve godine u Riju, da će Italijanke igrati umesto Amerikanki) i samo će odlučiti o tome ko će u Jokohamu putovati sa pozicije "jedan", a ko sa "kote dva".

Ipak, podsećanje na taj duel sa 15. planetarnog šampionata nosi u sebi ogromnu simboliku, pošto je naša ženska odbojka baš tada i baš protiv Italije stigla do prve i za sada jedine svetske medalje. Maja Ognjenović, "poslednja Mohikanka" iz tog čuvenog sastava koji su činile i Anja Spasojević, Ivana Đerisilo, Vesna Čitaković, Jelena Nikolić... dobro pamti tu pobedu od 3:0 i početak niza osvajanja medalja na velikim takmičenjima.

Sada smatra da je Srbija zrela za nova najznačajnija dela.

- Dvoboj sa Japanom pokazao je neku našu novu dimenziju. To je sjajan učinak u odbrani - ističe tehničar našeg državnog tima i dodaje. - To je od izuzetnog značaja kad se uđe u završnicu ovako značajnog takmičenja. Takođe me raduje i što dobro serviramo, kao i to da i u nekim kritičnim situacijama, kad protivnice vode, možemo da se usredsredimo, zbijemo redove i preokrenemo tok meča.

Maja se, možda, setila pomenutog uspeha nad Serenom Ortlolani, Frančeskom Pićinini i ostalim Italijankama, koje su kasnije gazile i do svetske titule, a odmah potom počela da razmišlja o sadašnjim adutima naših rivalki. A njih ima dosta.

Udarne igle su svakako tamnopute Paola Egonu iz Novare i Mirjam Sila iz Koneljijana. Brze, skočne, eksplozivne, one su uvek prvi izbor Ofelije Malinov kad treba završiti akciju. Opasnost vreba i od srednje blokerke Ane Danezi, primača Lusije Boseti, kapitenke Kristine Ćirićelo... Za srpskog selektora Zorana Terzića najveću opasnost, međutim, ne predstavljaju Italijanke:

- Naše povremeno opuštanje i pad koncentracije. Igračice nijednog trenutka ne smeju da se raduju polufinalu niti da misle o narednom, potencijalnom protivniku. To se na ovom turniru već pokazalo kao pogrešno i opasno. Sad je trenutak da dižemo formu, da budemo bolji i jači u svakom elementu igre.

Psihološka priprema je pola posla, kada se posle oproštajnog okršaja u Nagoji, devojke okreću polufinalu. I potpuno je svejedno da li će ih tamo čekati Kina ili Holandija. Ako žele medalju moraće i tada da pobede ko god da je na suprotnoj strani mreže.

Pogađa i Silvija

Pred kraj meča sa Japanom, kad su naše odbojkašice jurile vođstvo domaće selekcije u trećem setu, dogodila se jedna nesvakidašnja situacija. Silvija Popović (na slici) nije imala drugog rešenja nego da vrati loptu u polje rivalki, koje su bile toliko zbunjene da je naš libero - osvojila poen.

Posle toga usledila je serija uspešnih servisa Milene Rašić i smeč Brankice Mihajlović za slatki revanš Japankama i veliku pobedu. Devojke, ipak, nisu zaboravile da čestitaju Silviji na potezu koji će se dugo pamtiti.

U top 5 samo Tijana i Milena

Igra mnogih reprezentacija na ovom Svetskom prvenstvu bila je podređena kvalitetima jedne, najviše dve odbojkašice. Ruskinje su sve dok se nije povredila igrale mahom na Nataliju Gončarovu, Brazilke na Tandaru, Nemice na Lipmanovu... Pa i taktika Holandije podređena je Loniki Sletjes, dok je prvi adut Italijanki tamnoputa Paola Egonu.

Srbija, međutim, postupa drugačije. Kreatorka naše igre Maja Ognjenović često "meša karte", pa ne koristi samo Tijanu Bošković već i Brankicu Mihajlović, kao i našu blokersku liniju za koju se odranije zna da je jedna od najboljih na svetu.

Ipak, Tijana koristi svaku loptu da pokaže umeće. Njen statistički učinak od 56,74 odsto realizacije napada drži je na prvom mestu u ovoj kategoriji.

U drugim kategorijama, među prvih pet za sada je još samo Milena Rašić, koja je četvrta na listi blokerki sa procentom 0,82. Trenutno vodi Italijanka Ana Danezi sa 0,90.
Ali, to su samo brojke...
 

2024 © - Vesti online