Utorak 16.10.2018.
15:37
BBC

Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Carigradskom patrijaršijom

commons.wikimedia.org/Alvesgaspar
Hram Hrista Spasitelja u Moskvi

Ruska pravoslavna crkva prekinuće sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom, koja je vrhovno duhovno telo za pravoslavne hrišćane, zbog sukoba u vezi s crkvom u Ukrajini. Patrijaršija koja se nalazi u Istanbulu (nekadašnjem Carigradu) nedavno je priznala nezavisnost Ukrajinske crkve od Moskve. 

Mnogi ukrajinski hrišćani optužuju Rusku pravoslavnu crkvu da favorizuje pobunjenike koji se bore u istočnoj Ukrajini. Carigrad ima nadležnost nad 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta. Moskva odbacuje nezavisnost Ukrajinske crkve, a jedan od vodećih ljudi u ruskoj crkvi, mitropolit Ilarion izjavio je da se ova odluka "protivi istorijskoj istini". 

Iako je nekoliko puta odbio da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve, Carigrad je ipak promenio odluku prošle nedelje. 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio da nezavisnost crkve ide ruku pod ruku s nezavisnošću ukrajinske države, dodavši: "To je pitanje ukrajinske nacionalne bezbednosti. To je pitanje ukrajinske državnosti". 

Ukrajina je postala nezavisna 1991, nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali su rusko pripajanje Krima 2014. i sukobi u istočnoj Ukrajini pokvarili odnose sa susedima. 

Ruska crkva odbacila je optužbe da je marioneta Kremlja, a zvaničnici su izjavili da traže da se uspostavi mir u istočnoj Ukrajini. Iz Moskve su izjavili kako se nadaju da će u Carigradu promeniti mišljenje kako bi bio izbegnut raskol u crkvi. 

Rusija vidi Kijev kao istorijsku kolevku Ruske pravoslavne crkve. Kremlj kaže da se pribojava da će doći do sukoba u Ukrajini na mestima gde službe vrši Ruska pravoslavna crkva.

2024 © - Vesti online