Utorak 16.10.2018.
14:52
A. Vučićević - Vesti

"Dan socijalnih preduzeća": Društvena misija mladih

GIZ
Tura kroz "Grad socijalnog preduzetništva", Reflektor Teatar

Od poljoprivrednih i proizvođača hrane, preko onih usmerenih na pružanje socijalnih usluga i posredovanje u zapošljavanju, do kreativne industrije i obrazovanja, proizvođača briketa i reciklera otpada, svim preduzetnicima koji su se predstavili je zajedničko da poslovanjem žele da reše određene društvene probleme.

- Želim da zahvalim Nemačkoj što pomaže Srbiji i GIZ-u koji je sa nama u mnoštvu projekata, od kojih je sajam socijalnog preduzetništva samo jedan u nizu. Građani treba da znaju da socijalno preduzetništvo kao oblast još uvek nije regulisana zakonom, ali je Ministarstvo prepoznalo potrebu za ovim zakonom i trenutno je u završnoj fazi izrade -  istakao je na otvaranju konferencije ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević. On je dodao da Srbija brine o mladim ljudima.

GIZ
Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević

Ekonomska i privredna saradnja između Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije počela je još 2000. godine. Do sada su u tom periodu realizovano projekti u vrednosti od 1.8 milijardi evra, a 2015. godine iniciran je program saradnje kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje. Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovao je i nemački ambasador Tomas Šib.

GIZ
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib

- Naša namera u oblasti socijalnog preduzetništva je da evidentiramo primere uspeha i da ih istaknemo kao referentni model za stvaranje novih socijalnih preduzeća. U Srbiji još uvek ne postoji pravna forma ovakvih preduzeća, ali će zakon o socijalnom preduzetništvu, na kojem se radi, znatno regulisati ovu oblast i dovesti do stvaranja mnogo više socijalno odgovornih preduzeća. Na izradi zakona nemački GIZ pruža veliku podršku nadležnom ministarstvu - istakao je Šib.

GIZ
Tura kroz "Grad socijalnog preduzetništva", Reflektor Teatar

Performans za posetioce

Kroz "Grad socijalnog preduzetništva" posetioce su vodili glumci i glumice omladinskog alternativnog pozorišta Reflektor Teatar. Pored ostalih, među preduzetnicima koji su se predstavili su bili "Vrtlari", u čijoj proizvodnji poslastica od voća i povrća učestvuju ranjive društvene grupe, zatim "Koba Yagi" igračke koje pomažu deci i mladima da osveste i razviju kreativnost kroz edukativne radionice, kao i "Chrono" iz Leskovca, proizvođači mešavina za pripremu "hrono hleba" koji zapošljavaju mlade osobe sa invaliditetom.

GIZ
Socijalni preduzetnici na "Danu socijalnih preduzeća"
2024 © - Vesti online