Utorak 16.10.2018.
16:11
Tanjug, Vestionline

Ruski kosmonaut: Kao da me zgnječio sedam puta teži betonski blok

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovčinin, koji se katapultirao zajedno sa američkim kosmonautom Nikom Hejgom kada je u četvrtak došlo do kvara na nosaču rakete, naveo je da, u trenutku kada se kapsula u kojoj se nalazio vraćala nazad na Zemlju, "nije bilo vremena za brigu", prenosi Rojters.

U intervjuu televiziji Rosija-24, Ovčinin je napomenuo da je tokom vežbi osetio i veći pritisak na grudi - takozvanu G-silu.

- Zapravo nije bilo vremena za nervozu. Morali smo da radimo. Morali smo da izvedemo niz akcija koje posada mora da sprovede kako bi se pripremila za hitno sletanje - objašnjava on.

Na video-snimku iz unutrašnjosti kapsule vidi se kako se dva kosmonauta tresu u trenutku kada se na raketi "Sojuz" dogodio kvar, a ruke i noge im se nekontrolisano naglo pokreću u svim pravcima.

Može se, takođe, čuti kako Ovčinin kaže: "Ovo je bio brzi let".

Raketa je lansirana sa kosmodroma Bajkonur u Kazastanu, a šest sati kasnije je trebalo da pristane u Međunarodnu svemirsku stanicu, ali je došlo do kvara na motoru otiskivača nekoliko minuta nakon lansiranja zbog čega su dva kosmonauta bila primorana da se katapultiraju.

2024 © - Vesti online