Utorak 16.10.2018.
14:49
b92.net

Još jedna banka u Srbiji menja vlasnika?

pixabay.com
 

Fond Advent priprema inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) ili prodaju Adiko banke koja je nastala iz posrnule Hipo banke, piše ta agencija. Banke Goldman saks i Siti biće savetnici u ovom procesu, prenosi Rojters izjave svojih izvora. Ipak, čini se da će fokus biti na IPO koji bi mogao da se realizuje dogodine. 

Tržišna vrednost Adiko banke je 850 miliona evra, rekao je jedan od Rojtersovih izvora. 

Adiko ima sedište u Beču, a prisutan je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH...

Podsetimo, Hipo je otišao u penziju pre dve godine i tada je grupacija Hipo Alpe Adrija banka promenila ime u Adiko. 

Čelnici banke u Srbiji tada su na konferenciji za novinare u Beogradu objasnili da su promene u banci počele i godinu ranije kada su novi vlasnici banke postali američki fond Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj. Ubrzo su sve poslovnice i ekspoziture u Srbiji dobile novi izgled i ime, čime je banka rebrendirana.

Addiko Banka u Srbiji je u 2017. godini zabeležila pozitivan poslovni rezultat koji nakon oporezivanja iznosi 1,2 milijardi dinara, piše u poslednjem saopštenju banke o poslovnim rezultatima u Srbiji. Kao nosioce rasta, banka navodi kreditne proizvode u domenu rada sa stanovništvom kao i u segmentu malih i srednjih preduzeća , a ostvaren je i značajan rast u domenu rada sa privredom. 

Ukupna aktiva na kraju 2017. godine iznosila je 94,1 milijardi dinara, piše u saopštenju.

2024 © - Vesti online