Utorak 16.10.2018.
13:10
Vestionline, b92.net

Britanci se pobunili - neće da plaćaju svadbu princeze

EPA/Neil Hall
Princeza Eugenija i njen suprug Džek Bruksbenk

Kako bi uspeli u tome, potrebno im je 50 hiljada potpisa, a za sada imaju njih 49,543. 

Anketa je pokazala da 66 odsto Britanaca nije bilo zainteresovano za venčanje princa Harija (34) i vojvotkinje Megan Markl (37), a 57 odsto njih smatra da je kraljevska porodica ta koja treba da plati punu cenu venčanja, uključujući i osiguranje. 

Čak se 76 odsto Britanaca izjasnilo da nikada ne bi plaćali raskošna kraljevska venčanja da imaju izbora. Uz to, princeza Evgenija nema nikakvu kraljevsku ulogu i postoji veoma mali javni interes da čak ni britanska televizija BBC nije prenosila njeno venčanje. 


"Kraljevsko venčanje je privatan, lični događaj, a oni to koriste kao samopromociju i kao vlastiti PR i očekuju da porezni obveznici plate dobar deo tog kraljevskog kolača", naglasili su u peticiji. 

Za venčanje princa Vilijama (36) i vojvotkinje Kejt (36) porezni obveznici ostali su "kraći" za više od 300 miliona dolara, a za venčanje princa Harija i Megan za skoro 400 miliona dolara. Izgleda da im nije dobro "legla" svadba najmlađe kraljičine unuke, koja je ujedno bila i najskuplja do sada, uzimajući u obzir da je samo osiguranje bilo oko 2 i po miliona. 

"Ako oni žele da prave spektakl od neke minorne princeze neka to naprave na sopstveni račun. Ako već plaćamo to, onda imamo pravo da znamo koliko smo platili", objašnjava se u peticiji koju mogu da potpišu i oni koji ne žive u Velikoj Britaniji. 

Princeza Evgenija (28) je druga kćerka trećeg kraljičinog deteta, princa Endrua i vojvotkinje Sare Ferguson. Deveta je u redu za kraljevski tron. 

Princeza Evgenija ne obavlja kraljevske dužnosti i radi kao direktorka umetničke galerije u Londonu. 

Ona i njen suprug za kojeg se udala 12. oktobra, upoznali su se u jednom restoranu gde je on radio kao konobar. Džek Bruksbenk sada radi kao zastupnik brenda "Kazamiga" tekile koji je pokrenuo američki glumac Džordž Kluni.

2024 © - Vesti online