Utorak 16.10.2018.
11:59
novosti.rs

Kusturica: Kad bi Dodik bio glavni u BiH...

EPA/Flavio lo Scalzo
Emir Kusturica i Milorad Dodik (Foto: Arhiva)

"Od selendre Banjaluke napravio je grad"

- On na manevarskom prostoru deluje kao najbolji centrafor na svetu. Čuvaju ga svi, ali kada lopta poleti u šesnaesterac, on je nezaustavljiv. Sposoban je da otrese dvojicu protivnika s leđa i da postigne gol - rekao je Kusturica za "Večernje novosti". 

On je dodao da je Dodik važan, jer uspeva da uradi sve što zamisli i da ima neverovatnu energiju. 

- Jednom je u zoru na Mećavniku za vreme Festivala "Kustendorf" pred odlazak na spavanje otpevao neku krajišku pesmu. Sve cveće u saksijama i na terasi se treslo, a drvo podrhtavalo - naveo je Kusturica i dodao:

- Od selendre Banjaluke, on je napravio grad, gde se mogu pobrojati svi simptomi evropskog centra, uključujući i predgrađe. Uz stotinjak kilometara auto-puta, uz bolnice i škole, presudno je uticao na stvaranje Andrićgrada kao središta kulture i nauke - kaže režiser. 

"Vučić sa Rusima na ruskom, sa Soroševim sinom na engleskom"

Kusturica je naveo da je početak Dodikovog uspeha bila dobra saradnja sa Vojislavom Koštunicom i prodaja mobilnog operatera na najbolji način i završila odličnom političkom kooperacijom sa Aleksandrom Vučićem, bez čije podrške ne bi bilo ništa kako jeste. 

Što se tiče Vučićeve politike, Kusturica kaže da mu liči na neku vrstu posttitoističke vrste, okreće kompas i na istok i na zapad, ali da misli da će uskoro biti, ako već nije, priteran uz zid gde će morati da odgovori na Kjerkegorovo egzistencijalno pitanje "ili-ili". 

- Da li je u ovom svetu moguće biti neutralan? Ako uspe u tome, prevazići će svoj uzor u politici. On komunicira sa Rusima na ruskom, ali i sa Soroševim sinom na engleskom - rekao je Kusturica. 
 

  

2024 © - Vesti online