Ponedeljak 15.10.2018.
21:10
Vestionline, Tanjug

Komšić sve nepoželjniji u hrvatskim opštinama u BiH

youtube.com
Željko Komšić

"S obzirom na to da su u Predsedništvu BiH izabrana dva bošnjačka člana i da se Komšić lično stavio u funkciju majorizacije hrvatskog naroda u BiH, iz opštine Usora mu poručuju da u svom budućem političkom delovanju, kada bude zastupao građane BiH, zaobiđe područje ove lokalne zajednice, gde većinski žive Hrvati, jer ga ne smatraju svojim legitimno izrabranim predstavnikom", navodi se u saopštenju te opštine.

Komšić je, kako smatraju predstavnici nekih hrvatskih političkih stranaka, većinski izabran glasovima bošnjačkih birača, već postao persona non grata u mnogim hrvatskim sredinama u BiH.

Ranije su desetak hrvatskih opština u Hercegovini proglasili Komšića nepoželjnom osobom, a pre dva dana toj inicijativi preključilo se i 11 opština u centralnoj Bosni.

U saopštenju opštine Usora, koji su potpisali načelnik Zvonimir Anđelić i predsednik opštinskog veća Ivo Suvala, ojašnjava se kako je nametanjem Komšića za hrvatskog člana Predsedništva grubo narušeno osnovno načelo Ustava BiH o konstitutivnosti tri naroda koje podrazumeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihovu međusobnu ravnopravnost.

Po istim navodima, na području Usore 90 odsto stanovnika su Hrvati i tamo je na proteklim izborima kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragan Čović dobio podršku od 74 odsto glasova.

Iz ove opštine kritikovali su i izjavu novoizabranog člana Predsedništva Željka Komšića "da je on predsednik i svih Hrvata koji nisu glasali za njega".

"Takva izjava predstavlja uvredljivo i licemerno ismejavanje načela legitimnog predstavljanja konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. BiH nije građanska država, već država tri konstitutivna naroda i ostalih", navodi se u saopštenju opštine Usora.

2024 © - Vesti online