Ponedeljak 15.10.2018.
14:11
Vestionline

Irinej na Cetinju poručio: Srbi i Crnogorci su jedan narod

youtube.com/tvk3
Patrijarh Irinej

- Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele - poručio je Irinej, koji je u Crnu Goru doputovao sa patrijarhom Antiohije i celog istoka, Jovanom X.

On je novinarima na Cetinju rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori, odkla je, kako je dodao, i njegova majka poreklom.

Irinej je naveo i da njegov gost patrijarh antiohijski u Crnu Goru doneo blagoslov i želju da u "našem narodu vladaju mir, ljubav i sloga".

- Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne značni da smo razdeljeni - naveo je patrijarh srpski.

Patrijarsi su oko 11 sati stigli na Cetinje, gde su u Cetinjskom manastiru služili svečanu doksologiju, nakon koje je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio goste.

U pratnji patrijarha Irineja je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. U Podgoricu su doputovali i episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Dve crkvene delegacije nakon Cetinjskog manastira posetiće manastir Ostrog, a potom i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će im u 16 časova takođe biti priređen svečani doček.

Mitropolija crnogorska primorska je saopštila da je ovo prva poseta patrijarha Jovana X Crnoj Gori.

- Za vreme kralja Nikole u Crnu Goru je dolazio antiohijski patrijarh o čemu svedoči i ikona koju je tada poklonio mitropolitu Mitrofanu Banu, a koja će danas biti izneta na celivanje tokom svečanog dočeka i doksologije u Cetinjskom u manastiru - saopšteno je iz MCP.

2024 © - Vesti online