Utorak 16.10.2018.
06:30
b92.net

Zašto je policajcima savetovano da ne gledaju u ove telefone?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, postoji konstantna bitka između organa reda i istražitelja koji žele da imaju pristup svim podacima na mobilnim telefonima raznih osumnjičenih s jedne strane, i tehnoloških kompanija predvođenih Appleom s druge strane. Ovi drugi, prioritet daju zaštiti privatnosti i enkripciji dok policija i ostali ipak žele da imaju pristup podacima koji su važni za istragu. 

Nedavno je prvi put prijavljeno da je FBI uspeo da otključa zaplenjeni iPhone X putem Face ID sistema za prepoznavanje lica. Ovaj događaj značajan je jer po aktualnim tumačenjima američke legislative prepoznavanje lica nije zaštićeno Petim amandmanom (koji osumnjičenom daje mogućnost da ne svedoči sam protiv sebe). 

Otključavanje putem lozinke, pak, smatra se odavanjem informacija koje bi mogle da dovedu do inkriminacije samog sebe, pa je u tom slučaju svaki osumnjičeni zaštićen i ne mora istražiteljima da oda PIN za otključavanje uređaja.

Zbog toga policija u SAD-u želi da ima što veću mogućnost da zaplenjene Appleove mobilne telephone nove generacije otključa okrećući ih prema licu vlasnika. Kako bi to uspešno činili počeli su policajcima da savetuju da ne gledaju u iPhone modele X i XS u slučaju da im oni zatrebaju u istrazi. 

Naime, pet uzastopnih neuspešnih otključavanja uređaja pogrešnim licem dovešće do toga da iPhone zatraži ukucavanje PIN-a, a to značajno komplikuje istragu. Ovaj savet o da policajci ne treba da gledaju u iPhone otkriven je u jednoj prezentaciji kompanije Elcomsoft koja se bavi forenzikom mobilnih uređaja, a koja sadrži uputstva za istražitelje. 

Kod uređaja sa Touch ID sistemom policajcima se savetuje da ne pritiskaju Home dugme i tako pokrenu senzor otiska prsta, već da stanje uređaja proveravaju pritiskom na dugme za uključivanje i zaključavanje koja se nalazi na boku iPhonea.

2024 © - Vesti online