Ponedeljak 15.10.2018.
18:10
D. Pašić - Vesti

Srce, pa još srpsko

D. Pašić - Vesti
Gosti iz Klagenfurka: Najmlađi članovi KUD Zavičaj

Organizator je vodio računa i o našem pismu, pa je binom dominirao ogroman natpis ćirilicom sa nazivom manifestacije, što je još jedan dokaz da naši zemljaci u ovoj pokrajini nijednog trenutka ne zaboravljaju srpsku kulturu i tradiciju.

- Bilo nam je zadovoljstvo da pozovemo brojne prijatelje iz naših komšijskih udruženja iz pokrajine, kako bismo se pre svega družili. Naravno, najvažnije nam je da su deca imala priliku da se predstave pred brojnim gostima, roditeljima i da pokažu deo srpske tradicije, koju kao što i naziv manfestacije kaže, čuvamo u srcu. Uspeli smo zahvaljujući saradnji sa Zajednicom srpskih klubova Koruške i Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu - preneo nam je Bojan Glišić, sekretar kluba iz Filaha, koji se u ime udruženja zahvalio svim učesnicima programa, gostima, ali i vrednim članovima njegovog udruženja, koji su uložili nesebičan trud da sve pripreme.

Na bini su mladi folkloraši pokazali šta su sve naučili. Prikazali su brojne koreografije, za šta su bili nagrađeni gromoglasnim dugotrajnim aplauzima. Ovaj lep događaj održan je nedaleko od Filaha u mestu Firnic, zahvaljujući i razumevanju lokalnih vlasti koje su omogućile da se koristi lepa sala u centru:

- Nailazimo ne samo na razumevanje, nego i na veliku pomoć lokalnih vlasti ali i pokrajinskih u Koruškoj, pa koristimo svaku priliku da se pokažemo da smo sastavni i nezaobilazni deo austrijskog društva. Lepo je imati takve domaćine za prijatelje - poručuje Glišić.

Nisu izostale ni zahvalnice predstvnicima udruženja i uglednih gostiju, koje su im uručene na kraju nastupa folklornih grupa. Gosti su posle toga nastavili slavlje uživajući u igri i pesmi, uz pratnju popularnog benda Deki.

D. Pašić - Vesti
Domaćin je gostima uručio zahvalnice

Gostovali u Sloveniji

U klubu iz Filaha jesen je veoma radna. Posle uspešnog nastupa na manfestaciji Srpko u srcu, deca ovog udruženja su otputovala za Sloveniju. Klub iz Filaha se dečjom grupom, prvi put predstavio na tradicionalnom festivalu Razigrani tabančići kod prijatelja KPSHD "Vuk Karadžić" iz Radovljice. U klubu iz Koruške naglašavaju da su počastvovani što su učestvovali na ovoj manifestaciji, namenjenoj najmlađima.

 

 

 

2024 © - Vesti online