Ponedeljak 15.10.2018.
10:25
M. Đorđević - Vesti

Bistra voda valjevska

wikimedia.org/Boksi
 

Prvo, uzvodnije izvorište naziva se Zelenci i sastoji se od sedam na levoj obali reke raspoređenih duž stotinak metara. Najjači je prvi, najviši izvor koji izbija iz stena, malo iznad rečnog korita. Prvo vrelo je Zelenci. Sastoji se od sedam izvora na levoj obali reke, raspoređenih duž stotinak metara. Po snazi je najmoćniji prvi i najviši izbor koji izbija iz stena iznad rečnog korita.

Drugi izvor je oko 250 m nizvodnije, sa desne strane reke. Zanimljivo je da je u najvećem delu godine isticanje ovog vrela, koje se zove Kolovrat, zamaskirano vodom rečnog toka Gradca, odnosno vodom vrela Zelenci. Reka Gradac je dan-danas poznata po svojoj čistoći i bogatom životinjskom svetu, a ulazi i u sistem vodosnabdevanja Valjeva.

Upravo bistrina te vode Gradačkim vrelima daje čaroban izgled koji privlači goste sa svih strana Srbije, kao i iz inostranstva.

Klisura puna istorije

Reka Gradac je usekla klisuru, u kojoj su smešteni manastir Ćelije, stara elektrana u Deguriću, ostaci utvrđenja u Brangoviću, Visoka i Gradska pećina-staništa praistorijskog čoveka, pećina Vrataoca.


 

2024 © - Vesti online