Ponedeljak 15.10.2018.
00:58
J. Arsenović - Vesti

Vartolomej pocepao pravoslavlje

EPA/Balazs Mohai
Vaseljenski patrijarh Vartolomej

Odluka je saopštena nakon trodnevne sednice Sinoda u Istanbulu na čijem čelu je vaseljenski patrijarh Vartolomej, prvi među jednakim u pravoljslavlju koje čini 15 pomesnih crkava.

Porošenko pod trećim Rimom podrazumeva Rusiju i njenu crkvu pod čijom je ingerencijom Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata, najmasovnija u toj zemlji. Na njenom čelu je kijevski mitropolit Onufrije, ujedno i član Sinoda RPC koji nije tražio nezavisnost.

Kadar KGB

Zato će autokefalija biti dodeljena otcepljenoj frakciji Filareta Denisenka, koji je 1990. godine bio v. d. patrijarha RPC, ali je potom izgubio izbore, između ostalog i zbog optužbi da je pokušao da se tog položaja domogne preko veza u komunističkoj partiji i KGB, odnosno preko predsednika Vrhovnog sovjeta SSSR Anatolija Lukjanova. Poražen, Denisenko je krenuo putem raskolništva i osnovao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevskog patrijarhata, frakciju koju ne priznaje nijedna pomesna crkva.

Mnogi nisu hteli ili želeli da veruju da će se vaseljenski patrijarh Vartolomej usuditi da sprovede svoj naum do kraja, iako je on to nedeljama najavljivao. I u Srpskoj pravoslavnoj crkvi su se nadali istom, jer je potpuno jasno da to predstavlja težak udarac ne samo za RPC, već i za celokupno pravoslavlje, što potvrđuju i prve reakcije iz Moskve. RPC će u ponedeljak zvanično oceniti poteze Carigradske patrijaršije, ali se već oglasio šef Odeljenja Sinoda Moskovske patrijaršije za spoljnopolitičke veze Vladimir Legojda.

Katastrofa

- Ovo legalizuje raskol. Svojim delima, Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo pravoslavlja - ocenio je Legojda, a RPC je još pre nekoliko sedmica saopštila da je "prekinula diplomatske odnose" sa Vaseljenskom patrijaršijom.

Analitičari ukazuju da su se u sukobu našle najveća pravoslavna crkva (ruska) i ona koja zahvaljujući istorijskom značaju i dalje u pravoslavnom svetu važi za prvu među jednakima, a i danas je često nazivaju Carigradskom, iako Istanbul odavno ne nosi ovo ime.

Skinuta anatema sa Filareta

Vaseljenski Patrijarh Vartolomej skinuo je anatemu s Filareta Denisenka, koga je 1992. godine na Saboru u Harkovu s kijevskog trona smenila upravo Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata, a Sinod RPC raščinio.

Amfilohije: Američki plan

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upozorio je da "Amerikanci podržavaju pokušaje osnivanja novih crkava jer žele da rasparčaju pravoslavlje".

- Takvi trendovi primećeni su u Ukrajini i Crnoj Gori - izjavio je mitropolit Amfilohije za rusku agenciju ITAR-TASS.

Protiv odluke Vartolomeja već su se izjasnili aleksandrijski i patrijarh Češke i Slovačke. Uskoro će se oglasiti i gruzijska crkva. Grci i Bugari su ostali uzdržani prema pozivima iz Moskve na razgovor, pa je raskol u pravoslavlju sve očevidniji.

Patrijarh srpski, njegova svetost Irinej, zbog protivljenja raskolu objavljen je "neprijateljem naroda" na ukrajinskom sajtu Mirotvorac, koji sastavlja spiskove nepodobnih pod okriljem Službe bezbednosti (SBU). Na tom sajtu su od Srba i Emir Kusturica, kao i glumci Miloš Biković i Gojko Mitić, zbog poseta Krimu. Najmanje dvojica ljudi s tog spiska ubijeni su.

Otimačina za teritoriju

U saopštenju Vaseljenske patrijaršije je precizirano da su ukinuli odluku iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji. Ukidanjem odluke iz 17. veka,

Vaseljenska crkva ponovo polaže pravo na crkvu u Ukrajini i ona će postavljati njenog poglavara.
Međutim, da iza ove crkvene rabote stoji politika indirektno je potvrdio i predsednik Ukrajine Porošenko. Prema njegovim rečima, odluka Vaseljenske patrijaršije se tiče "ukrajinske bezbednosti, državnosti i svetske geopolitike".

Porošenko je obećao da će vernici slobodno moći da ostanu pod okriljem RPC, ako to žele. Međutim, oglasio se i ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin koji je poručio da "moskovski patrijarh više nema šta da traži u Ukrajini, jer je to opet teritorija vaseljenskog patrijarha".
Ukrajinske radikalne i neonacističke grupe već su najavile da će da preuzmu objekte Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata. Mitropolit Pavel, namesnik Kijevo-pečorske lavre, sedišta kijevskog mitropolita Onufrija, pozvao je vernike da se u nedelju okupe u što većem broju i ostanu onoliko dugo koliko je potrebno da odbrane već napadanu svetinju.

Kolevka kao Kosovo

Aleksandar Volkov, portparol patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, izjavio je da je odluka Sinoda Carigradske patrijaršije o ukidanju sopstvene odluke iz 1686. godine najgrublje izvrtanje crkvene istorije.

Srpski istoričari navode da je Kijevska lavra centar Ruske crkve i porede je sa značajem koje Kosovo ima za Srpsku pravoslavnu crkvu.

 

2021 © - Vesti online