Nedelja 14.10.2018.
12:33
blic.rs, Vestionline

Makedonija: Sutra se odlučuje o ratifikaciji sporazuma o promeni imena

pixabay.com
 

Veliki je to izazov za socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva koji je taj sporazum sklopio u junu sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom. Uz podršku stranaka albanske manjine (20 do 25 posto na 2,1 miliona stanovnika), njegova koalicija ne raspolaže većinom od dve trećine za amandman Ustavu. Mora uveriti desetak zastupnika desne opozicije.

Od nezavisnosti svog malog suseda 1991, Grčka smatra da se "Makedonija" može odnositi samo na njenu severnu pokrajinu oko Soluna. Stavlja veto na ulazak te male balkanske zemlje u NATO i blokira pregovore o prijemu u Evropsku uniju.

Referendum 30. septembra koji je makedonska vlada zamislila konsultativnim nije dao jasan odgovor, niti ponudio snažni politički legitimitet Zoranu Zaevu za privlačenje opozicionih zastupnika koje bi želeo da uveri da ne dovedu u opasnost vezivanje uz Zapad te siromašne balkanske zemlje, piše Jutarnji list.

"Da" je izglasan sa više od 90 posto, ali gotovo dve trećina glasača nije izašlo na birališta, a apstinenciji su kumovale zastarele liste, snažna dijaspora, ali i bojkot velikog dela opozicije.

2024 © - Vesti online