Nedelja 14.10.2018.
10:05
Vestionline

Teniski Marko Polo: Ode u Kinu - donese trofej i tako jedanaest puta

Tanjug/AP
Đoković s petim trofejem u Šangaju

Novak Đoković ne zna za poraz kad igra finale u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Na turniru iz masters serije u Šangaju prigrabio je trofej i četvrti put posle trijumfa 2012, 2013. i 2015. U tom gradu je najbolji bio i dok se tamo, pre Londona, igrao završni turnir sezone (2008), a u Pekingu, koji je sada propustio, ima šest titula iz šest odlučujućih mečeva. 

U Šangaju je ove godine bio suvereno dominantan. Svih pet mečeva su mu pripali bez izgubljenog seta, a na taj način su masters trofeje osvojili još samo Švajcarac Rodžer Federer i Nemac Aleksandar Zverev, obojica poraženi polufinalisti. Protivnicima je dopustio samo četiri puta da se ponadaju da će da osvoje gem na njegov serivis, jednom i Ćoriću, pri 3:2 u drugom setu.

Ukupno mu je pripalo 47 gemova na serivs, koji nema gromovitu snagu, ali ima delotvornu mudrost. Kada je to tako, onda ka pobedi vodi i jedan brejk po setu, što je i učinjeno u finalu.

Broj trofeja

na mastersu

33: Nadal

32: Đoković

27: Federer

17: Agasi

14: Marej

11: Sampras

Đoković je i u meču za trofej autoritativno kontrolisao razvoj događaja pod svodom velelepnog stadiona u obliku magnolije, cveta simbola Šangaja. Malo je bilo prilika u kojima je Ćorić mogao i da pomisli da će ishod biti u njegovu korist kao u prethodnoj velikoj pobedi protiv švajcarskog tenisera, koga je rastavio s tronom. Protiv našeg asa je poklekao bez osvojenog seta i u njihovom trećem odmeravanju snaga (prva dva su bila na šljavi u Monte Karlu ove godine i u Rimu 2016).

U finalu na turnirima ove kategorije, koja je najjača posle četiri za grend slem, Đoković je igaro 46. put. Titula sada ima 32.

Tako se primakao na jednu iza španskog asa Rafaela Nadala, rekordera. Disaće mu za vratom i na svetskoj listi. Ulaskom u finale, pošto je u 1.000. meču karijere pregazio Zvereva (6:2, 6:1), već se izborio da se s trećeg mesta pomakne na drugo. Prvoplasiranom Špancu, koji je zbog povrede propustio takmičenje na kojem ga je lane Federer savladao u finalu, prići će na 215 bodova zaostatka.

II set 6:4 (58 minuta)

6:4 Đoković je još jednom šampion Šangaja.

5:4 Imao je Đoković tri meč lopte (0:40) na protivnikov servis, ali je Ćorić spasao sve tri, a treću tako što je Novak smečovao iz izgledne situacije u aut. Hrvatu su posle bezizlazne situacije pripala pet poena uzastopno. Novak servira za pobedu.

5:3 U sledećem gemu Ćorić servira da ostane u meču.

4:3 Ćorić i dalje prati u stopu, ne dozvoljavajući Đokoviću da se opusti kad servira.

4:2 Ovo je bio prvi gem na Đokovićev servis u meču u kojem je hrvatski teniser imao brejk-priliku (četvrta takva šansa na celom turniru protiv Đokovića), ali ga je naš as naterao da lopticu pošalje u aut. Zatim je Novak dva puta odservirao sjajno: as i servis viner.

3:2 Imao je Đoković 15:30 na Ćorićev servis. Videli smo i prvu dvostruku servis-grešku u meču, ali je hrvatski teniser zatim odservirao odlično dva puta. I dalje je na Đokoviću da osvaja gemove na svoj servis i eto i četvrtog trofeja u Šangaju.

3:1 Đokoviću je prošli gem bio kao lanjski sneg. Posle dugog prethodnog ovaj je završen ekspresno bez izgubljenog poena.

2:1 Najuzbudljiviji gem do sada. Trajao je 13 minuta. Sedam izjednačenja, četiri brejk-lopte za Đokovića, četiri gem-lopte za Ćorića, koji i smanjuje vođstvo našeg asa.

2:0 Potvrđen brejk. Da li je ovo i neuhvatljivo?

1:0 Drugi set počinje brejkom u Đokovićevu korist. Pri 30:40 Ćorić je čistu loptu na mreži poslao iz lakog voleja u debeli aut. Psihološki momenat.

I set 6:3 (38 minuta)

6:3 Đoković osvaja prvi set. Presudio je brejk u šestom gemu za vođstvo s 4:2. Autoritativna igra koja protivnika tera u greške.

5:3 Ćorić osvaja gem, Đoković servira za vođstvo u setovima.

5:2 Iako je ovo bio prvi gem na Đokovićev servis u kojem je bilo izjednačenja, pošto je naš as tri puta pogrešio iz bekhenda, pripala su mu dva odsudna poena.

4:2 Prvi gem u kojem se igralo na razliku (tri puta), prva šansa Đokovića da načini brejk odmah je i iskorišćena. Ćorić je lopticu poslao pred Novakove noge u aut u razmeni udaraca. Tražio je da se to proveri čelindžom ali uzalud. Tek četvrti gem koji hrvatski teniser gubi na svoj servis na turniru.

3:2 Đokovićev servis ne posustaje.

2:2 Uzvraća Ćorić bez izgubljenog poena. Servisi su na vrlo brzoj podlozi aduti obojice, a Ćorićev i bekhend paralela za koju, kad mu dođe na reket, Federer nije imao rešenje.

  

2:1 Ubedljivo osvojen gem, bez izgubljenog poena, s prvim promašejem iz prvog pokušaja.

1:1 Ćorić takođe odlično servira u Šangaju. I on je imao jedan as u prvom gemu na svoj servis.

Novak osvaja 38. gem uzastopno na svoj servis na turniru.

1:0 Đoković je, naravno, odabrao da prvi servira. Svoj izbor je materijalizovao asom. Nije dozvolio da Ćorić krene brejkom, onako kako je u oba seta počeo protiv Federera u polufinalu.

Ćorić je prvi put u finalu na turniru iz masters serije. Đoković je to bio u Indijan Velsu 2007, s nepunih 20 godina, a izgubio je od Nadala (6:2, 7:5). Odmah zatim trijumfovao je u Majamiju, pošto je u finalu pobedio Argentinca Giljerma Kanjasa u tri seta (6:3, 6:2, 6:4).

Finalisti su izašli na igralište velelepnog stadiona u obliku magnolije, cveta simbola Šangaja.

Naš najbolji teniser Novak Đoković je opet dostigao onaj nivo igre kada se pitamo samo može li iko da ga pobedi. U finale u Šangaju ušao je 17. uzastopnim uspehom, počev od Vimbldona, i s 24 uzastopce osvojena seta, počev od Ju-Es opena, a kad se domogne meča za trofej na kineskom mastersu, ne zna za poraz. Trijumfovao je, i na radost domaće publike među kojom ima milione poklonika, sva tri puta - 2012, 2013, 2015.

U finalu na turnirima ove kategorije, koja je najjača posle četiri za grend slem, igraće 46. put. Titula ima 31.

Ako savlada Ćorića, primaći će se na jednu španskom asu Rafaelu Nadalu, rekorderu. Disaće mu za vratom i na svetskoj listi. Ulaskom u finale, pošto je u 1.000. meču karijere pregazio Nemca Aleksandra Zvereva (6:2, 6:1), već se izborio da se s trećeg mesta pomakne na drugo. Prvoplasiranom Špancu, koji je zbog povrede propustio takmičenje na kojem ga je lane Švajcarac Rodžer Federer savladao u finalu, prišao bi u slučaju još jednog trijumfa na 215 bodova zaostatka.

Ćorića, koji kaže da je u pobedi protiv švajcarskog asa u polufinalu igrao iznad svojih stvarnih mogućnosti, pobedio je oba puta do sada. Bilo je to na šljaci i u Monte Karlu ove godine i u Rimu 2016. bez izgubljenog seta. 

2024 © - Vesti online