Nedelja 14.10.2018.
08:53
rts.rs, Vestionline

Mogu li zajedno Dodik, Komšić i Džaferović

haler.blogger.ba
 

Iako mu u Predsedništvu zvanično neće biti kancelarija, Milorad Dodik tamo će, ipak, poslati sveštenika, da istera zle duhove. Osim duhova iz prostorija, iz BiH želi da istera visokog predstavnika, a iz ustavnog suda strance.

- Ako ne bude dijaloga na tu temu i prihvatanja od strane drugih, nema razloga da ja prihvatim bilo šta drugo što oni žele - rekao je Milorad Dodik.

Konkretne poteze ne najavljuje, ali Šefik Džaferović ima očekivanja, najpre od Dodika.

- Nije dobro što je radio do sada, očekujem da prekine sa tom praksom - kaže Šefik Džaferović. 

Dodik s druge strane obećava da će svaki njegov predlog gledati kroz činjenicu da je Džaferović bio svedok smaknuća Srba i da je mogao da to spreči, a da nije. A ni budući hrvatski član Predsedništva nije čekao dugo da najavi poteze, najpre protiv Hrvatske.

- Ja sam spreman da idemo na tužbu - rekao je Željko Komšić.

Podršku za tužbu zbog Peljeačkog mosta u srpskom članu predsedništva neće imati. Dodik smatra da je Komšić malo prenaglio u svađama kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom. Ipak, odluke se, po ustavu, donose konsenzusom.

Član Predsednistva koji nije saglasan sa odlukom, može je proglasiti destruktivnom po vitalni interes, i u zavisnosti o kome je reč, upućuje je Skupštini Srpske, bošnjačkim ili hrvatskim delegatima u Domu naroda Federacije.

Ako dobije dvotrećinsku većinu, nje nema. Tako Kosovo nije priznato, jer se tome uvek protivio srpski član. Iako bi , kako kaže, bilo pametno da BiH Kosovo prizna, Željko Komšić sumnja da će doći do te odluke sa Dodikom u tom telu. On se, sa druge strane, nada odluci da se Krim prizna kao deo Rusije.

- Verujem da nema kapaciteta da RS da natera Federaciju da se prizna Krim, ili da se ukloni stalni visoki predstavnik, sama RS to ne može. Znamo da je Rusija više puta davala diplomatske izjave da bi trebalo ukinuti tu instituciju - kaže Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

U međuvremenu, Dodik poziva na okupljanje srpskih partija.

- To je pokušaj nastavka te nacionalne politike, jer u BiH imamo tri vrste politike, to je pokušaj da se objedine srpske političke snage u Sarajevu, pre svega, zbog nemogućnosti da sam deluje - kaže Despot Kovačević iz FPN-a.

Do konkretnih poteza, a pre polaganja zakletve, izabranima ne ide baš sve na ruku. Mladen Ivanić tražio je da se glasovi ponovo broje, a protiv Željka Komšića - protesti. Zbog nepromenjenog izbornog zakona, on je izabran je uglavnom glasovima Bošnjaka.

2024 © - Vesti online