Nedelja 14.10.2018.
08:23
Tanjug, Vestionline

Cipras odbacio plan B za Makedoniju

pixabay.com
 

MIA navodi da je Cipras u govoru u subotu pred članovima Centralnog komiteta vladajuće stranke Siriza poručio da "nema alternativnih rešenja za članstvo susedne zemlje u NATO i EU" i dodao da je "Sporazum iz Prespe jedinstvena i nezamenljiva prilika za dva naroda, ali i za stabilnost na Balkanu".

- Ako naši susedi odbiju ovaj sporazum kroz procese koji su u potpunosti za poštovanje i predviđeni su njihovim ustavom, trebaće da znaju, i moram to iskreno da kažem, da neće biti alternativnih rešenja za njivov ulazak u Evropsku uniju ili u druge međunarodne organizacije u koju žele da se učlane ili verovatno u odbrambene saveze i saradnju u kojima Grčka učestvuje ili će učestvovati - rekao je Cipras.

Navodi se da je grčki premijer kazao da, ako ne dođe do promene ustavnog imena, "Grčka neće dozvoliti, neće prihvatiti ulazak susedne zemlje u NATO, u Evropsku uniju ili u druge međunarodne organizacije ili u bilo koji drugi sistem bezbednosne saradnje s ustavnim imenom koji će biti Republika Makedonija".

MIA prenosi i da je makedonski premijer Zoran Zaev u intervjuu za vikend izdanje grčkog lista "Ta nea" istakao da "ne postoji bolji sporazum od aktuelnog" i izrazio nadu da će "poslanici poštovati volju građana koji su glasali na referendumu" o promeni imena Makedonije.

Navodi se da je Zaev ocenio da je "vreme da Balkan od bureta baruta postane izvor stabilnosti" i uputio poruku Grčkoj da dve zemlje "sada imaju priliku za istorijski uspeh kao investiciju za budućnost".

2024 © - Vesti online