Subota 13.10.2018.
13:10
b92.net, Vestionline

"BiH neće priznati Kosovo, ja imam pravo na stav"

youtube.com
Željko Komšić

Ponavlja da je to njegov stav i da na njega ima pravo "svidelo se to nekome ili ne".

- Bosna i Hercegovina, s obzirom na konstituciju Predsedništva BiH, neće sigurno priznati Kosovo - istakao je Komšić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je, međutim, konstatovao da BiH ima obavezu da barem nešto u međuvremenu uradi kako bi olakšala komunikaciju svojih državljana i "građana i građanki Kosova". 

- Kad je već to Srbija uradila, nema nikakvog razloga da mi to ne uradimo. Ali očigledno ovde u BiH ima mnogo ljudi, pogotovo u politici, koji bi da budu veći katolici od samog pape - rekao je Komšić. 

Na pitanje kako će sarađivati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, budući da BiH sa Srbijom ima otvoreno pitanje državne granice, Komšić kaže da to ima i sa Hrvatskom. 

- Mi poštujemo i Hrvatsku i Srbiju i očekujemo isto od njih. Ako bude takvog stava, ako to bude takav nastup i takav odgovor iz Zagreba i Beograda sarađivaćemo odlično, verujte - poručuje Komšić. 

On kaže i da ne želi bilo kakvu vrstu konflikta, niti zategnutih odnosa, ali da se neke stvari moraju poštovati. 

- Mora se poštovati ova zemlja, moraju se poštovati njene granice, mora se poštovati naše dostojanstvo kakvi god da smo - zaključio je Komšić. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je ranije povodom izjave Komšića da je za njega Kosovo nezavisno, da je ponekad bolje prećutati i da želi odgovorno da gradi odnose sa BiH. 

- Želim da na odgovoran način pristupam izgradnji odnosa u regionu i odnosa sa BiH. Bolje je ponekad prećutati. Manje štete u budućnosti - ukazao je Vučić. 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić na izjavu Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država rekao je da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose i da će izazvati recipročnu reakciju.

2024 © - Vesti online