Subota 13.10.2018.
12:18
b92.net, Vestionline

Verenica nestalog novinara: Nije sumnjao na nešto loše

pixabay.com
Foto: Ilustracija

To je izjavila njegova verenica Hatidže Džengiz.

Prema njenim rečima, poslednje što joj je Kašogi rekao pred odlazak u zgradu konzulata bilo je "vidimo se kasnije draga".

Ona je kazala da bi ove nedelje već bila udata za Kašogija i dodala da su imali planove da žive na relaciji Istanbul-SAD, gde je Kašogi živeo u dobrovoljnom egzilu od prošle godine, prenosi AP. 

Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za venčanje sa turskom verenicom Džengiz. 

Turski zvaničnici strahuju da je dopisnik Vašington posta, poznat kao kritičar Saudijske vlade, ubijen u konzulatu, ali nisu pružili dokaze za te tvrdnje. 

S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane. 


Saudijski zvaničnici naveli su da je Kašogi ušao u konzulat i ubrzo ga napustio, međutim, turski zvaničnici i njegova verenica koja ga je čekala ispred, tvrde da nije nikad izašao. 

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti. 

Agencija navodi da turski zvaničnici ne komentarišu izveštaje u kojima se navodi da je vlada te države američkim zvaničnicima saopštila da poseduje audio i video dokaz da je Kašogi ubijen u konzulatu. Odgovarajući na pitanja američke agencije, Džengiz je putem mejla poručila da joj turske vlasti nisu pominjale nikakve snimke i naglasila da se Kašogi "još uvek zvanično vodi kao nestao". 

Ona je potvrdila izveštaje da je Kašogi nosio Eplov sat (Apple) kada je ušao u konzulat i istakla da istražitelji ispituju njegove mobilne telefone koje je ostavio kod nje, navodi agencija.

2024 © - Vesti online