Subota 13.10.2018.
08:15
S. Đurić - Vesti

Ekran pun psovki

Vesti
Serija Senke nad Balkanom

Glumac Ivan Bekjarev je konstatovao da serije danas u dobroj meri konkurišu filmu, da lako ulaze u narod i pohvalio RTS zbog repriziranja serija zbog kojeg je često kritikovan.

- Najbolji način da nove generacije saznaju šta je bilo pre njih jeste upravo da pogledaju stare i kvalitetne serije. Žao mi je što, recimo, dugo nije reprizirana, koja je meni promenila karijeru i život, "Banjica". Danas se jedna epizoda snimi za dan. Ne može tako. Ja sam prošle godine, kada sam bio u žiriju niškog festivala, rekao na konferenciji za novinare da kada bismo izbacili iz jednog filma svaku rečenicu u kojoj je psovka, ostalo bi nam 15 minuta od filma. Problem je što je ulični jezik ušao u scenski. Kriza scenarija postoji već dugo - rekao je Ivan Bekjarev.

Primećuje se i da su se serije, kada su o njima odlučivali Milovan Vitezović, Sava Mrmak, Slobodan Stojanović, rađene mnogo studioznije, ozbiljnije i bile su mnogo kvalitetnije.
Učesnici panela dotakli su se i činjenice da glumci i reditelji ne dobijaju nikakvu nadoknadu od repriziranja serija i filmova, za razliku od kompozitora i muzičara koji se se izborili za naplatu autorskih prava.

Reditelj i urednik Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS Marko Novaković kaže da ova kuća raspolaže sa određenim budžetom koji se raspoređuje po projektima.

- Sve više se rade koprodukcije poput serije o Tinu Ujeviću koju je RTS snimio sa HRT-om. To nam je pokazalo da njihove četiri epizode igrano-dokumentarnog programa koštaju koliko naših 10 epizoda igrane serije, ali i njihov priliv od pretplate je veći nego naš. Nastojimo da ponudimo raznovrsnost žanrova, balans između epohe i savremenog doba, urbanog i ruralnog. Ponosan sam na serije "Senke nad Balkanom" i "Ubice moga oca" koje su promenile žanrovsku sliku Srbije - rekao je Marko Novaković.

Trijumf "Senki"

Domaća serija koja je osvojila srca publike, "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, osvojila je i sedam nagrada Zlatna antena od 12 kategotija na Festivalu domaćih igranih serija (FEDISU). Serija je osvojila nagradu Zlatna arena za najbolju i najgledaniju seriju, najbolju režiju, kostim, fotografiju i muziku, a glumca Milica Gojković dobila je nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu. Za najbolju mušku rolu i to u seriji "Ubice mog oca" nagrađen je mladi glumac Marko Janketić, a ova nagrada od ove godine nosi ime po čuvenom glumcu Ljubiši Samardžiću.

Anita Mančić osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu u seriji "Psi laju, vetar nosi", za koju je nagrađen i montažer Stevan Marić. Milan Marić je nagrađen za najbolju mušku ulogu u seriji "Nemanjići", u kojoj mu je poverena uloga Vukana, dok je Nataša Drakulić osvojila nagradu za scenario serije "Ubice mog oca". Glumici Miri Banjac dodeljena je Zlatna antena za svekupan doprinos domaćoj TV produkciji.

Svetsko tržište

Dragan Bjelogrlić najavio je drugu sezonu serije "Senke nad Balkanom", čije snimanje samo što nije počelo. Selimo se u 1934. kada je ubijen kralj Aleksandar. Samim tim, gledaćemo likove koje znamo iz prethodne sezone, ali i nove.

- Pre mesec dana prva sezona je prodata za svetska prava i već je prikazana u Belorusiji, mislim da kreće i u Rumuniji i Bugarskoj. Stigao je i zahtev iz Poljske, tako da mislim da će prva sezona probiti to neko svetsko tržište, a samim tim će otvoriti vrata i za drugu sezonu - rekao je Dragan Bjelogrlić i dodao.

- Imamo imena koja su poznata javnosti, knez Pavle, Ivan Meštrović i Josip Broz, ali i Đorđe Bošković čuveni arhitekta i Ante Godina, desna ruka Al Kaponea ali i Ante Pavelića.
 

2020 © - Vesti online