Petak 12.10.2018.
20:30
Vestionline, Tanjug

Penava najavio protest, a Plenković ne isključuje sankcije

youtube/Slavonska Televizija
Ivan Penava

Penava je ranije potvrdio da protest neće biti otkazan i pozvao sve građane Vukovara i celu hrvatsku javnost da dođu u taj grad, gde će, kako je rekao, biti održan miran protest.

Sutašnji protest je, prema pisanju dela hrvatskih medija, podelio javnost, ali i vladajuću HDZ, gde su neki za, a nek, pak, protiv održavanja protesta i tumače to okupljanje kao protest protiv aktuelne vlasti.

Upitan danas da li će učesnici sutrašnjeg protesta iz HDZ biti sankcionisani zbog toga, Plenković je bio prilično neodređen.

- Videćemo - kratko je odgovorio premijer i šef HDZ, što je u hrvatskim medijima protumačeno

kao "možda bude, ali ne mora da znači".

Jutarnji list piše da je uoči sutrašnjeg vukovarskog protesta 19 članova jednog zarebačkog ogranka napustilo HDZ. 

Šef tog ogranka, Ivan Bedek, je tim povodom izjavio da nezadovoljstvo traje već duže vreme jer HDZ više nije demokrišćanski orijentisana, a Plenkoviću zameraju koalliciju sa HNS-om i SDS S-om, Milorada Pupovca.

- Jedan od razloga napuštanja stranke i taj što HDZ ne podržava skup u Vukovaru. Ja u tom skupu ne vidim ništa politički. Institucije treba naterati da rade svoj posao. Da je bilo koja vlada imala imalo volje, za proteklih 27 godina bi nešto uradili - rekao je Bedek, koji je i sam veteran.

Organizator protesta je gradonačelnik Ivan Penava koji je ranje kritikovao hrvatske medije zbog negtivne kampanje protiv protesta.

- To svedoči o ogromnom nerazumevanju za temu ratnih zločina, za temu stradalnika Domovinskog rata i duboki nedostatak svesti o težini traume koja pogađa veliki broj ljudi - rekao je tada Penava.

U fokusu je priče, kazao je, pokušaj analize zločina, pokušaj shvatanja okolnosti u kojima stradalnici rata žive već duže od 27 godina, kao i analiza i ocena društva u kojem živimo, u kojem najteži zločini nisu procesuirani i u kojem žrtve nisu dobile pravdu. 

- Počinitelji zločina slobodno šetaju, dobijaju dojave na vreme da napuste državu kad je to potrebno ili su amnestirani zbog političkih dogovora - naveo je.

Penavin apel podržao je Savez udruženja vetrana hrvatskih gardijskih jedinica i Udruženje specijalne policije iz proteklog rata, zamenk gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine, Srđan Milaković, rekao je da i vukovarski Srbi imaju razlog da traže da najavljen protest bude podsticaj državnim institucijama da stradanja svih, pa tako i srpskih civila, posle 27 godina nečinjenja budu rasvetljeni, a odgovori izvedeni pred lice pravde.

Iako Penava, koji je iz HDZ-a, tvrdi da nije reč o protestu protiv aktuelne vlasti, portal Dnevno piše da je teško oteti se utisku da je protest protiv institucija kojima rukovodi HDZ, a da nije istovremeno i protiv aktuelne vlade.

U političkim krugovima, navodi se, Penavin protest je protumačen kao svojevrsni udarac desnog krila vladajuće stranke na premijera Andreja Plenkovića. A ulje na vatru dolio je Branimir Glavaš koji je javno rekao da iza protesta stoji drugi čovek HDZ-a Milijan Brkić, koji poslednjih dana pokušava da se izbavi iz, kako se navodi, kaljuge u koju je upao zbog "afere SMS".

Inače, piše Dnevno, u delu javnosti, i ova je afera protumačena kao ona koja krije političku pozadinu pa se tako spekuliše da otvarajući priču staru nekoliko godina. Plenković zapravo pokušao da eliminiše Brkića iz političke arene, budući da je upravo on "neokrunjeni vladar desnog ogranka HDZ-a".

2024 © - Vesti online